Cardano oprichter onthult volgende grote upgrade voor ADA

Charles Hoskinson, de oprichter van Cardano (ADA), onthulde in een recente tweet de volgende grote upgrade die naar het Cardano-netwerk komt. Hoskinson benadrukt Plutus V3, een enorme upgrade die samen met de Chang hard fork komt, als een upgrade die veel te bieden heeft voor Cardano dApps en blockchain-interoperabiliteit. Plutus Core is een scripttaal die wordt gebruikt op de Cardano blockchain. De Vasil-upgrade van september 2022 bracht de huidige versie van Plutus Core, Plutus V2, met zich mee.

Volgens een officieel blogartikel van Input Output Global (IOG) zal de Plutus V3-upgrade de cryptografische mogelijkheden van Plutus Core verbeteren, waardoor Cardano kan voldoen aan de meest recente industriestandaarden. Het is belangrijk op te merken dat de Valentine-upgrade van een jaar geleden ondersteuning toevoegde voor SECP-elliptische krommen (ECDSA en Schnorr). De toevoeging van nieuwe cryptografische primitieven aan V3 zal ontwikkelaars helpen bij het voldoen aan de beste praktijken in de industrie, het porten van smart contracts van Ethereum en het creëren van sidechain-bridges.

Naast cryptografische primitieven is het de bedoeling dat Plutus V3 de prestaties verbetert door een “sums of products” (SOP’s) functie toe te voegen om directe codering van verschillende gegevenstypen mogelijk te maken. Bovendien zal V3 een bijgewerkte scriptcontext bieden waarmee gebruikers CIP-1694 governance-gerelateerde entiteiten kunnen bekijken. Plutus V3 zal ook geavanceerde Plutus-primitieven toevoegen, die meer tools bieden voor ontwikkelaars en de mogelijkheden voor het schrijven van smart contracts uitbreiden.

Over het algemeen wordt verwacht dat Plutus V3 de ontwikkelaarservaring zal verbeteren door de adoptie van slimme contracten te vergroten, ondersteuning te bieden voor governance- en stemfuncties en blockchain-interoperabiliteit te bevorderen. Plutus V3, dat werd uitgebracht met Cardano-node v.8.8.0-pre, is nu beschikbaar op SanchoNet en introduceert de Cardano-community in een gecontroleerde testnetomgeving met de governance-functies van CIP-1694.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!