Genesis gaat akkoord met $21 miljoen schikking in SEC-zaak

Als dochteronderneming van Digital Currency Group heeft Genesis Global Holdco ermee ingestemd aansprakelijk te zijn en $21 miljoen te betalen aan de SEC. Deze overeenkomst volgt op een rechtszaak met betrekking tot een problematisch uitleenprogramma, en vormt zo een van de sleuteldelen in het voortdurende drama van Genesis’s financiële en juridische strijd.

De beslissing van Genesis om de schikking in gang te zetten volgt op een moeilijke financiële situatie die werd gekenmerkt door instabiliteit en toezicht door regelgevende instanties. Het bedrijf was failliet gegaan in januari 2022, en met de gebeurtenissen rond de ondergang van populaire cryptobedrijven zoals Three Arrows Capital en de FTX-exchange, waren complexiteiten in het juridische systeem voor dit bedrijf onvermijdelijk.

De overeenkomst is bedoeld om het civiele proces op te lossen dat een jaar geleden is gestart en houdt in dat zowel Genesis als Gemini betrokken zijn bij een niet-geregistreerd aanbod en verkoop van effecten via een crypto-uitleenprogramma.

De rechtbankdocumenten benadrukken de schikking als een strategische zet om de onzekerheden en kosten van langdurige juridische procedures tegen de SEC te verminderen. Daarom is de $21 miljoen schikking niet alleen een financiële transactie, maar ook een strategische stap om de toekomst van het bedrijf te stabiliseren door de juridische geschillen op te lossen die zijn activiteiten hebben overschaduwd.

Met het toevoegen van lagen aan de complexiteit van het juridische landschap van Genesis, heeft ook het New York State Department of Financial Services (NYDFS) zijn standpunt verduidelijkt. Het tweede bedrijf binnen de Digital Currency Group-paraplu dat tot een schikking is gekomen met NYDFS, was Genesis Global Trading. Deze overeenkomst, omvatte niet alleen een boete van $8 miljoen, maar gaf ook aan dat het bedrijf zich terugtrok uit New York omdat het zijn BitLicense introk, een belangrijke vergunning met betrekking tot virtuele valuta-activiteiten in de staat.

Dit bleek een beslissing te zijn na de beschuldigingen dat er slechte structuren waren voor naleving in het bedrijf, waardoor het werd blootgesteld aan bedreigingen zoals criminele activiteiten en cyberrisico’s. De actie van NYDFS weerspiegelt een breder voorbehoud van regelgevers met betrekking tot de naleving en operationele integriteit van bedrijven die actief zijn in de zeer gecontroleerde cryptogeldindustrie.

De juridische problemen van Genesis eindigen niet bij de schikking met de SEC en NYDFS. Gemini Blockchain blijft verwikkeld in juridische acties van het kantoor van de procureur-generaal van New York, waarbij wordt beweerd dat Genesis, Gemini en Digital Currency Group investeerders hebben bedrogen via het Gemini Earn-programma. Bovendien maken interne conflicten het herstelproces van het bedrijf nog ingewikkelder, zoals het geschil over aandelen van Grayscale Bitcoin Trust tussen Gemini.

Desondanks, ondanks een groot aantal juridische uitdagingen waarmee het bedrijf werd geconfronteerd toen het faillissement probeerde te ontwijken, laten de recente stappen van Genesis met betrekking tot aanzienlijke schikkingen met de SEC en schuldaflossing een daad van gezond verstand zien om door dergelijke moeilijke tijden heen te overleven. De strategische overweging om geschillen te schikken en te voldoen aan regelgevende vereisten toont de vastberadenheid van het bedrijf om zijn activiteiten te herstructureren en te stabiliseren ondanks de volatiele crypto-geldomgeving.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!