SEC vraagt om afwijzing van Debt Box zaak na dreiging met sancties

De U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een verzoek ingediend om haar rechtszaak tegen het crypto-bedrijf Debt Box te seponeren, nadat een federale rechter dreigde de toezichthouder te straffen voor “valse en misleidende” verklaringen.

In een rechtbankdocument dat dinsdag is ingediend, verzocht de SEC rechter Robert Shelby van de Northern Division District Court of Utah om haar rechtszaak tegen de moedermaatschappij van Debt Box, Digital Licensing Inc., zonder vooroordeel af te wijzen.

In het document schreven advocaten van de SEC dat, “Hoewel de Commissie erkent dat haar advocaten meer openhartig hadden moeten zijn tegenover de rechtbank, zijn sancties niet gepast of noodzakelijk om deze kwesties aan te pakken,” en voegden eraan toe dat, “Als de rechtbank zou bepalen dat enige sanctie gerechtvaardigd is, het geen straf moet opleggen buiten afwijzing zonder vooroordeel.”

Afwijzing zonder vooroordeel zou de SEC in staat stellen om mogelijk op een later tijdstip opnieuw aanklachten tegen Debt Box in te dienen.

In haar rechtszaak beweerde de SEC dat Debt Box investeerders voor bijna $50 miljoen had opgelicht door ongeregistreerde effecten te verkopen. De toezichthouder verkreeg ook een straatverbod tegen het in Utah gevestigde bedrijf, waarbij werd beweerd dat het bedrijf “investeerders had voorgelogen over vrijwel elk materieel aspect van hun ongeregistreerde aanbod van effecten, inclusief door vals te verklaren dat ze betrokken waren bij het mijnen van crypto-activa.”

De advocaten van de SEC verkregen een ex parte aanvraag, wat betekent dat het bedrijf het straatverbod niet kon betwisten in de rechtbank.

In een gerechtelijk bevel van december uitte districtsrechter Robert Shelby van de U.S. District Court in Utah bezorgdheid dat de SEC “materieel valse en misleidende” voorstellingen had gedaan in de zaak, en waarschuwde dat de rechtbank sancties tegen de toezichthouder zou kunnen opleggen.

De SEC merkte in haar indiening op 31 januari op dat zij “breder corrigerende maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat de door de rechtbank geuite zorgen niet opnieuw ontstaan,” inclusief verplichte training over “het belang van openhartigheid.”

De toezichthouder heeft in 2023 meer dan twee dozijn handhavingsacties tegen crypto-bedrijven ingesteld, een aanzienlijke opschaling ten opzichte van voorgaande jaren, waarbij SEC-voorzitter Gary Gensler “wijdverbreide misstanden” in de industrie beweerde. Het heeft bedrijven zoals Celsius, Kraken, Genesis en Gemini, en Nexo, aangeklaagd, waarbij Kraken en Nexo respectievelijk civiele boetes van $30 miljoen en $22,5 miljoen hebben betaald.

In juni 2023 klaagde de toezichthouder Coinbase aan over haar stakingdienst, waarbij werd beweerd dat de crypto-exchange zich niet had geregistreerd als exchange, clearinghuis en makelaar, en dat het ongeregistreerde effecten had verkocht via haar stakingdienst.

Eerder deze maand stelde districtsrechter Katherine Poll Failla in vraag of de toezichthouder “te breed” ging in haar toepassing van effectenwetten, terwijl advocaten van de SEC en Coinbase elkaar tegenover elkaar stonden in de rechtbank.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!