Federale rechter dreigt SEC-advocaten te bestraffen vanwege misleidende claims

Districtsrechter Robert Shelby van de Amerikaanse districtsrechtbank in Utah heeft een waarschuwing afgegeven aan advocaten die de Securities and Exchange Commission (SEC) vertegenwoordigen vanwege hun valse en misleidende verzoek in een crypto-zaak waarbij een schuldenbox betrokken was.

SEC misleidt rechtbank in DEBT Box-zaak

Volgens het bevel van de federale rechter wordt het juridische team van de SEC geconfronteerd met de mogelijkheid om gesanctioneerd te worden omdat het de rechtbank ervan heeft overtuigd de activa van het cryptobedrijf met valse argumenten te bevriezen.

Ter context vertelde het agentschap de rechtbank dat DEBT Box van plan is zijn activa over te dragen en deposito’s van investeerders in het buitenland. Deze getuigenis was voor de rechtbank aanleiding om de bankrekeningen van het bedrijf te bevriezen.

Rechter Shelby benadrukte dat de “verkeerde voorstellingen van de SEC… de integriteit van de procedure van de zaak ondermijnden” en ook “onherstelbare schade” aan Debt Box veroorzaakten.

SEC klaagt DEBT Box aan wegens overtreding van de effectenwet

De Amerikaanse SEC ligt al een paar maanden op gespannen voet met de in Draper, Utah gevestigde entiteit. Het is duidelijk dat de toezichthouder in juli een handhavingsactie heeft aangespannen tegen DEBT Box en vier van zijn opdrachtgevers op grond van de veronderstelling dat het bedrijf van plan is niet-geregistreerde effecten aan te bieden in de vorm van zogenaamde knooppuntlicenties voor Amerikaanse investeerders.

Jason Anderson, Jacob Anderson, Schad Brannon en Roydon Nelson werden allemaal genoemd als beklaagden in de zaak. Uiteindelijk leidden de beschuldigingen tot een tijdelijke bevriezing van tegoeden, een straatverbod en andere noodhulp tegen DEBT Box en zijn leidinggevenden. Destijds weerlegden het cryptoproject de beschuldigingen vanuit de SEC.

Rechter wacht op reactie van SEC-advocaten

In de laatste aantijging van de SEC heeft DEBT Box ook duidelijk gemaakt dat het geen plan heeft om geld van beleggers buiten de Verenigde Staten te verplaatsen, en ook niet van plan is zijn bankrekeningen te sluiten vóór de hoorzitting van de SEC. De rechtbank ontbond het bevel uiteindelijk toen het geen grond vond voor de beschuldiging van de SEC.

Het juridische team van de SEC heeft twee weken de tijd gekregen om te reageren op de bevinding van de rechter dat hun argument tegen DEBT Box zonder feiten en zonder context was. Er bestaat over het algemeen bezorgdheid dat de SEC zich mogelijk op cryptobedrijven richt, vandaar de reden voor haar ongegronde argumenten in de meeste gevallen. Cryptocurrency exchange Kraken is een van de laatste bedrijven die wordt beschuldigd van overtreding van de effectenwetten.

Het bureau beschuldigde Kraken ervan illegaal te opereren als effectenbeurs, omdat het zich niet had geregistreerd bij de bevoegde autoriteit.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!