Wall Street giganten verenigen in BTC ETF ban-opwinding

De Spot Bitcoin ETFs gingen op donderdag 11 januari 2024 van start, wat een historisch moment markeerde voor de crypto-arena. Echter, niet alles gaat goed met grote Wall Street-investeringsmaatschappijen. Onlangs hebben Vanguard, Merrill Lynch, Edward Jones en Northwestern Mutual sterke kritiek geuit tegen Bitcoin ETFs. Deze bedrijven merkten op dat investeren in deze activa verboden is voor hun cliënten.

De hierboven genoemde bedrijven voorkomen dat particuliere beleggers toegang krijgen tot de nieuw goedgekeurde Spot BTC ETFs, zoals gemeld door FOX Business. Deze financiële instellingen hebben ervoor gekozen om hun klanten geen blootstelling te bieden aan de groeiende cryptomarkt.

Deze stap staat in contrast met de beslissing van de Securities and Exchange Commission (SEC) om 11 Spot Bitcoin ETFs goed te keuren. De beslissing van de SEC markeerde een cruciaal moment voor de cryptomarkt, die nu de $2 biljoen nadert.

De opname van Bitcoin (BTC) in een gereguleerd beleggingsinstrument zoals een Spot ETF stelt particuliere beleggers in staat om via tussenpersonen toegang te krijgen tot crypto-activa-investeringen. Dit elimineert de noodzaak om te vertrouwen op ongereguleerde crypto-exchanges. Bovendien verlicht het de vereiste voor beleggers om te voldoen aan de criteria voor geaccrediteerde beleggers, een voorwaarde voor de Bitcoin futures ETF gelanceerd in 2021.

De beperking op deze nieuwe investeringsmogelijkheid in cryptocurrency heeft sommige cliënten ertoe aangezet om financiële instellingen te heroverwegen die de kans aangrijpen. In een recente post op X onthulde Yuga Cohler, Senior Engineering Manager bij Coinbase, plannen om zijn spaargeld van $401.000 over te zetten van Vanguard naar Fidelity. Volgens het FOX-rapport berispte hij de benadering van het beleggingsbedrijf. Hij zei: “Vanguard’s paternalistische blokkering van Bitcoin ETFs past niet bij mijn beleggingsfilosofie.”

De concurrent van Bitcoin ETF-uitgever BlackRock, Vanguard, verdedigde zijn standpunt en verklaarde dat de nieuwe ETFs niet in lijn zijn met de beleggingsideologie van de instelling. Bovendien benadrukte het bedrijf zijn toewijding om beleggers te helpen positieve reële rendementen op de lange termijn te genereren. Daarom merkten ze op dat de speculatieve en ongereguleerde aard van de cryptomarkt hen zou hinderen bij het bereiken van hun doelen.

Aan de andere kant laten de interne communicatierecords van Merrill Lynch en haar cliënten zien dat haar huidige beleid investeringen in Spot BTC ETFs verbiedt. Er is echter een mogelijkheid van een beleidswijziging in de toekomst. Volgens de post van FOX-journalist Eleanor Terrett op X zal Merrill Lynch de prestaties van de ETFs monitoren om een definitieve beslissing te nemen.

Edward Jones en Northwestern Mutual hebben het benaderingspatroon van Vanguard gevolgd. Deze bedrijven hebben hun cliënten geïnformeerd over hun besluit om de Bitcoin ETF te verbieden. Dit geeft aan dat Bitcoin ETFs op institutioneel niveau verboden zouden worden, vooral bij de grote Wall Street-investeringsmaatschappijen.

Echter, het verwijderen van deze ETFs uit de VS zou nooit mogelijk zijn, gezien de beslissing van de SEC. Als de regelgevende instantie een landelijk verbod op Bitcoin ETF overwoog, zou ze de voorstellen nooit hebben goedgekeurd. De eerste Bitcoin ETF werd voorgesteld in 2013, wat het resultaat was van een tien jaar durende inspanning om deze mijlpaal te bereiken. Daarom, als de SEC heeft besloten om de voorstellen nu goed te keuren, is het zeer waarschijnlijk dat ze bij hun beslissing zullen blijven.

Bovendien heeft Dave Weisberger, CEO van CoinRoutes, zijn mening geuit over de beslissing van Wall Street-firma’s om Bitcoin ETF-investeringen te verbieden. Hij stelde dat het gebruikelijk is voor bedrijven om due diligence uit te voeren voor individuele ETFs voordat ze deze aan klanten aanbieden. Hij merkte echter ook op: “De houding van Vanguard laat zien dat het mogelijk meer te maken heeft met het activum zelf dan met de prestaties van de ETF.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!