VS kan zich diep in de nesten werken met te hoge schuld, aldus Ray Dalio

Investeringslegende Ray Dalio heeft gewaarschuwd dat de Verenigde Staten op een punt zijn beland waarop de enorme schuld uit de hand kan lopen. In een nieuw interview met CNBC zegt de miljardair dat het land niet genoeg inkomsten genereert om aan financiële verplichtingen te voldoen. Hij gaf het onderstaande aan:

“Op de lange termijn bevinden we ons op een punt waarop we geld lenen om de schuldendienst te betalen. En er is een proces waarbij wanneer je de schuldgroei sneller houdt dan de inkomensgroei, dat betekent dat de schuldendienst zich opdringt aan je uitgaven. Het is hetzelfde voor de overheid als voor ons.

En naarmate dat gebeurt en je op hetzelfde niveau wilt blijven uitgeven, is er de noodzaak om steeds meer in de schuld te gaan. En hoe dat werkt, versnelt het. We zijn op het punt van die versnelling, wat het aanbod-vraagprobleem creëert.”

Dalio legt uit dat de VS meer obligaties aan buitenlandse naties moet verkopen om meer schuld op te bouwen. Hij waarschuwt echter dat politieke twisten en andere sociale kwesties andere landen kunnen ontmoedigen om Amerikaanse schatkistpapier te kopen, wat een aanbod-vraagprobleem creëert. Hij vervolgde:

“En het wordt verergerd door de andere kwesties waar we het over hebben: het interne politieke probleem, het interne sociale conflict probleem is iets dat de buitenlandse vraag naar obligaties beïnvloedt. Ongeveer 40% van onze schuld wordt verkocht aan buitenlanders. Er is bezorgdheid over de Amerikaanse politiek, over de controle over deze schuldencrisis en dit soort dingen.

Dus we komen terug bij dezelfde basisvraag: hoe sterk gaan we zijn? Wanneer we praten over sterk, bedoel ik ook economisch sterk en economisch sterk betekent financieel sterk. Dat is gewoon een basisding.

Financieel sterk betekent: verdien je meer dan je uitgeeft? Heb je een goede resultatenrekening? Heeft het land een goede resultatenrekening? En hebben we een goede balans, meer activa dan verplichtingen?

Hoe slechter dat wordt, hoe meer we dat langetermijnprobleem gaan hebben. Je kunt het zien in de cijfers, het is gewoon een kwestie van cijfers. We naderen dat kantelpunt.”

Op het moment van schrijven staat de nationale schuld van de VS op $33,746 biljoen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!