Beijing kondigt nieuwe toepassingen aan voor de digitale yuan

Beijing heeft aangekondigd dat het “nieuwe toepassingsscenario’s voor de digitale yuan” zal introduceren en wil het voortouw nemen in de adoptie van de digitale valuta van de centrale bank (CBDC). Volgens de Securities Times werden de opmerkingen gemaakt door Zhao Wei Jiu, de adjunct-directeur van het Bureau voor Lokale Financiële Toezicht en Administratie van Beijing.

Zhao sprak tijdens een evenement genaamd het Global Digital Economy Conference Digital Finance Forum. Hij beweerde dat Beijing van plan was om de “digitale transformatie van de financiële industrie” te bevorderen.

Zhao zei daarnaast dat de Chinese hoofdstad “als een nationaal financieel managementcentrum” veel belang hecht aan de ontwikkeling van digitale financiën en de pilottoepassing van de digitale yuan in meer scenario’s wil bevorderen. Ook sprak hij over de intentie van de hoofdstad om “blijvend mobiele betalingsoplossingen te bevorderen”.

Beijing heeft tot nu toe een belangrijke rol gespeeld in de pilot van de CBDC en presenteerde de munt voor het eerst aan de wereld tijdens de Olympische Winterspelen van 2022. De hoofdstad is ook een drijvende kracht achter de digitale economische groei van het land, waarbij de e-CNY wordt gezien als het belangrijkste onderdeel van het initiatief.

Zhao sprak over de noodzaak om de inspanningen voor de ontwikkeling van de e-CNY te coördineren met de adoptie-inspanningen van andere steden. En hij zei dat de hoofdstad “meer toepassingen van digitale technologie in inclusieve financiering” zou verkennen. De stad zal ook blijven werken aan de ontwikkeling van grensoverschrijdende financiële diensten. Volgens de stad is de “digitale economie” al goed voor “meer dan 40%” van haar financiële output, waarbij de snelgroeiende financiële industrie goed is voor “meer dan 20%”.

Het Beijing International Data Laboratory werd officieel ingehuldigd tijdens de Global Digital Economy Conference op 5 juli 2023. Het zal effectief het probleem van gegevensbeveiliging, efficiëntie en geloofwaardigheid oplossen en dienen voor de bouw van de Beijing Data Pilot Zone.

Beijing niet de enige Chinese stad die de digitale yuan wil adopteren Ondanks de ambities van de hoofdstad met betrekking tot de e-CNY, zal de aandacht naar verwachting later dit jaar verschuiven wanneer de stad Hangzhou de Aziatische Spelen organiseert. De stad Hangzhou heeft al een reeks evenementen voor de digitale yuan gepland.

En Wenzhounet (via 66WZ) meldde dat meer dan 10 van de aangewezen hotels die atleten, supporters en coaches zullen huisvesten, al digitale yuan-betalingen accepteren. Een aantal nabijgelegen steden die ook gastheer zullen zijn van evenementen tijdens de Aziatische Spelen hebben ook hun eigen adoptie-inspanningen opgevoerd. Wenzhou, dat de drakenbootraces zal organiseren, zegt dat zijn eigen hotels, vervoersnetwerken en grote handelaren allemaal e-CNY-betalingen accepteren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!