BRICS heeft de ambitie om een nieuwe globale munt te lanceren

De economische coalitie van naties die bekendstaat als BRICS heeft “middellange tot langetermijn” ambities om een nieuwe wereldwijde valuta te creëren en de Amerikaanse dollar uit te dagen, volgens de chief financial officer van de BRICS New Development Bank. BRICS-landen, bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, zijn momenteel bezig om de directe handel in hun eigen nationale valuta te stimuleren, vertelde Leslie Maasdorp aan Bloomberg TV.

Op dit moment is BRICS nog niet klaar om een nieuwe vorm van fiat-valuta te creëren die de wereldreservemunt zou kunnen vervangen, zei Maasdorp. Maar hij denkt dat dit zal veranderen:

“De ontwikkeling van iets alternatiefs voor de Amerikaanse dollar is meer een middellange tot langetermijnambitie.”

Maasdorp zei dat de Chinese Renminbi ook nog “heel ver weg” is van het uitdagen van de dominantie van de dollar. Bovendien gaf hij dat de New Development Bank, die bedoeld is om infrastructuur- en duurzame ontwikkelingsprojecten in opkomende markten te ondersteunen, momenteel volledig afhankelijk is van de Amerikaanse dollar. Het onderstaande werd hierover aangegeven:

“De New Development Bank heeft de Amerikaanse dollar als zijn anker valuta. Onze balans is in Amerikaanse dollars. We zijn stevig verankerd in het Amerikaanse dollar gebied.”

Vertegenwoordigers van BRICS-landen hebben verschillende boodschappen verspreid over of en wanneer BRICS in de toekomst een gemeenschappelijke kernvaluta zal creëren. De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva en vertegenwoordigers uit Rusland hebben het voortouw genomen in het streven naar een nieuwe valuta.

Maar Zuid-Afrikaanse leiders lijken voorzichtiger te zijn, met hun minister van Buitenlandse Zaken, Naledi Pandor, die zei dat een wereldwijde BRICS-valuta “een kwestie is die we goed moeten bespreken”. BRICS heeft dit jaar veel interesse gekregen van landen die zich bij de groep willen aansluiten.

Ambassadeur Anil Sooklal uit Afrika zei dat 13 landen uit Afrika, Latijns-Amerika en Azië zich hebben aangemeld of officieel contact hebben gezocht met de BRICS-leiders om lid te worden van de vereniging.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!