BRICS is een herconfiguratie van de wereldorde, aldus leiders

De belangrijkste boegbeelden van de BRICS-alliantie zeggen dat de coalitie een volledige herconfiguratie van de wereldorde vertegenwoordigt naarmate de oude wereld vervaagt.

De ministers van Buitenlandse Zaken van BRICS, die momenteel de landen Brazilië, Rusland, Iran, China en Zuid-Afrika vertegenwoordigen, zijn zojuist in Kaapstad bijeengekomen voor een top. Tijdens deze bijeenkomst zei de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Naledi Pandor, het volgende:

“Onze visie op BRICS is dat ons partnerschap mondiaal leiderschap biedt in een wereld die wordt verscheurd door concurrentie, geopolitieke spanningen, ongelijkheid en verslechterende wereldwijde veiligheid…

Onze discussies van vandaag zullen daarom gericht zijn op kansen… het versterken en transformeren van mondiale bestuurssystemen”.

De Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Subrahmanyam Jaishankar, zei dat op zijn beurt dat BRICS een “symbool van verandering” vertegenwoordigt en liet doorschemeren dat de “oude manieren”, misschien de hegemonie van de Amerikaanse dollar, niet langer waren toegerust om met de huidige geopolitieke situaties om te gaan. Hij beschreef het als volgt:

“Onze bijeenkomst moet een sterke boodschap uitzenden dat de wereld multipolair is, dat ze aan het herbalanceren is en dat oude manieren geen nieuwe situaties kunnen aanpakken… We zijn een symbool van verandering en moeten daarnaar handelen.”

De BRICS-coalitie is opgericht als een alternatief voor het financiële systeem van de reservevaluta van de Amerikaanse dollar, en na jaren van relatief onopvallend te zijn gebleven, heeft het nu nieuwe landen aangetrokken die zich bij de alliantie willen aansluiten.

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva zei onlangs dat hij open stond voor toelating van Venezuela tot BRICS, en de Afrikaanse ambassadeur Anil Sooklal zei onlangs dat meer dan een dozijn landen uit Afrika, Latijns-Amerika en Azië nieuwe leden willen worden.

De New Development Bank (NDB), die tot doel heeft de ontwikkeling in BRICS-landen te ondersteunen, is naar verluidt ook in gesprek met Saoedi-Arabië over de mogelijke toetreding van het land tot de alliantie.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!