Nieuwe wetsvoorstellen in de VS om AI-innovatie in goede banen te leiden

Wetgevers in de Verenigde Staten hebben twee nieuwe bipartisan wetsvoorstellen voorgesteld die zich richten op kwesties van transparantie en innovatie in kunstmatige intelligentie (AI). Op 8 juni hebben de Democratische senator Gary Peters en de Republikeinse senatoren Mike Braun en James Lankford namelijk het eerste wetsvoorstel geïntroduceerd, dat zou vereisen dat de overheid transparant is over het gebruik van AI.

Onder een dergelijke maatregel zouden Amerikaanse overheidsinstanties het publiek op de hoogte moeten stellen wanneer ze AI gebruiken om met hen te communiceren, samen met een systeem waarin burgers bezwaar kunnen maken tegen beslissingen die door AI zijn genomen. Braun verklaarde het volgende:

“De federale overheid moet proactief en transparant zijn in het gebruik van AI en ervoor zorgen dat beslissingen niet worden genomen zonder menselijke controle.”

Het tweede wetsvoorstel is ingediend door de Democratische senatoren Michael Bennet en Mark Warner, samen met de Republikeinse senator Todd Young, om een officieel Bureau voor Wereldwijde Concurrentieanalyse op te richten. Deze nieuwe afdeling is gericht op het helpen van de Verenigde Staten om voorop te blijven lopen in de ontwikkeling van AI. Bennet merkte op dat:

“We kunnen het ons niet veroorloven om onze concurrentiepositie op strategische technologieën zoals halfgeleiders, kwantumcomputing en kunstmatige intelligentie te verliezen aan concurrenten zoals China.”

De introductie van de wetsvoorstellen volgt op een aankondiging van de meerderheidsleider in de Senaat, Chuck Schumer, waarin hij opriep tot drie aankomende briefings om wetgevers over de technologie te informeren.

Regelgeving met betrekking tot AI begint op te duiken in discussies onder wetgevers over de hele wereld. Eerder deze week benadrukten functionarissen in het Verenigd Koninkrijk dat AI-modellen regulering nodig hebben, vergelijkbaar met die in de geneeskunde- en nucleaire energie-industrieën. Op dezelfde dag waarschuwde een andere Britse functionaris dat als deze modellen niet binnen de komende twee jaar onder controle zijn, ze een bedreiging kunnen vormen voor de mensheid.

Ondertussen zijn wetgevers in Europa bezig met het afronden van de Artificial Intelligence Act van de Europese Unie, die een uitgebreide reeks regels bevat voor de ontwikkeling en implementatie van generatieve AI. Europese regelgevers hebben een vergelijkbaar dringende aanpak gekozen voor de regulering van AI, waarbij ze recentelijk hebben gezegd dat ze overwegen om alle door AI gegenereerde inhoud als zodanig te laten labelen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!