AI zou over 2 jaar een bedreiging kunnen vormen voor de mens, aldus AI-adviseur Clifford

De AI-adviseur van de taskgroup van de premier in het Verenigd Koninkrijk heeft gezegd dat de mensheid ongeveer twee jaar de tijd heeft om kunstmatige intelligentie (AI) te beheersen en te reguleren voordat het te krachtig wordt.

In een interview met een lokaal Brits mediakanaal benadrukte Matt Clifford, die ook dienstdoet als voorzitter van het Advanced Research and Invention Agency (ARIA) van de overheid, dat huidige systemen “steeds capabeler worden in een steeds hoger tempo.” Hij ging verder door te zeggen dat als ambtenaren niet nu al gaan nadenken over veiligheid en regulering, de systemen over twee jaar “zeer krachtig” zullen zijn. Clifford meldde verder het volgende:

“We hebben twee jaar de tijd om een kader op te zetten dat het zowel beheersen als reguleren van deze zeer grote modellen veel haalbaarder maakt dan vandaag de dag.”

Clifford waarschuwde dat er “veel verschillende soorten risico’s” zijn als het gaat om AI, zowel op korte termijn als op lange termijn, die hij “behoorlijk angstaanjagend” noemde. Het interview volgde op een brief die de vorige week werd gepubliceerd door het Center for AI Safety, ondertekend door 350 AI-experts, waaronder de CEO van OpenAI, waarin werd gesteld dat AI behandeld moet worden als een existentiële bedreiging vergelijkbaar met die van kernwapens en pandemieën.

“Ze hebben het over wat er gebeurt wanneer we effectief een nieuwe soort creëren, een intelligentie die groter is dan de mens.”

De AI-adviseur zei dat deze bedreigingen door AI “zeer gevaarlijk” kunnen zijn en “veel mensen kunnen doden, niet alle mensen, simpelweg door waar we verwachten dat modellen over twee jaar zullen zijn.” Volgens Clifford zou de belangrijkste focus van regelgevers en ontwikkelaars moeten liggen op het begrijpen van hoe de modellen gecontroleerd kunnen worden en vervolgens het implementeren van regulering op wereldwijde schaal.

Op dit moment zei hij dat zijn grootste angst het gebrek aan begrip is over waarom AI-modellen zich gedragen zoals ze doen. Hij benadrukte het onderstaande:

“De mensen die de meest capabele systemen bouwen, geven vrijelijk toe dat ze niet precies begrijpen hoe [AI-systemen] het gedrag vertonen dat ze vertonen.”

Clifford benadrukte dat veel leiders van organisaties die AI ontwikkelen ook van mening zijn dat krachtige AI-modellen een vorm van audit en evaluatie moeten ondergaan voordat ze ingezet worden. Op dit moment zijn regelgevers over de hele wereld druk bezig om zowel de technologie als de gevolgen ervan te begrijpen, terwijl ze proberen regels op te stellen die gebruikers beschermen en tegelijkertijd innovatie mogelijk maken.

Op 5 juni gingen functionarissen in de Europese Unie zelfs zo ver om voor te stellen dat alle door AI gegenereerde inhoud als zodanig gelabeld moet worden om desinformatie te voorkomen. In het Verenigd Koninkrijk echoot een minister van de oppositiepartij de standpunten die genoemd worden in de brief van CAIS, waarbij hij zegt dat de technologie gereguleerd moet worden zoals medicijnen en kernenergie.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!