SBF gearresteerd in de Bahama’s, onduidelijk of hij vandaag zal getuigen

Het is inmiddels weken geleden na de ineenstorting van FTX en Alameda Research en nu hebben de Bahamaanse autoriteiten de voormalig CEO van de exchange, Sam Bankman-Fried, gearresteerd.

De procureur-generaal van de Bahama’s, senator Ryan Pinder, gaf een verklaring af waarin SBF op 12 december werd gearresteerd door de Royal Bahamas Police Force. Dit gebeurde na ontvangst van een verzegelde aanklacht ingediend door de United States District Court voor het zuidelijke district van New York ( SDNY) waarin stond dat er strafrechtelijke vervolging was ingediend tegen SBF in de VS. De verklaring luidt:

“Als resultaat van de ontvangen kennisgeving en het daarbij verstrekte materiaal, werd het passend geacht voor de procureur-generaal om de arrestatie van SBF te zoeken en hem in hechtenis te houden op grond van de uitleveringswet van ons land.”

De procureur-generaal merkte ook op dat ze SBF aan de VS zouden overhandigen als er een uitleveringsverzoek zou worden ingediend. Premier van de Bahama’s, Philip Davis, zei in een reactie dat ze personen die banden hebben met FTX zouden blijven achtervolgen op basis van de gedeelde interesse van de landen in de misdaadbestrijding. Hij schreef:

“Terwijl de Verenigde Staten strafrechtelijke aanklachten tegen SBF afzonderlijk indienen, zullen de Bahama’s hun eigen regelgevende en strafrechtelijke onderzoeken naar de ineenstorting van FTX voortzetten.”

Vanuit de crypto-community waren er verhoogde oproepen tot de aanhouding van SBF nadat de zakenman naar de Bahama’s was ontsnapt na de ineenstorting van FTX. Vandaag zou SBF verschijnen voor het House Financial Services Committee naast de nieuwe CEO van FTX, John J. Ray, om meer duidelijkheid te geven wat leidde tot de ineenstorting van de grote exchange.

SBF bevestigde maandag op Twitter dat hij van plan was om tijdens de bijeenkomst via video te getuigen vanaf zijn locatie op de Bahama’s. Na de arrestatie was het echter niet duidelijk of SBF de vergadering nog zou kunnen bijwonen.

De crypto-community verwelkomt de arrestatie van SFB en richt zijn pijlen ondertussen op de voormalig CEO van Alameda, Caroline Ellison. Alameda Research, de zusterhandelsfirma van FTX, is er namelijk van beschuldigd te zijn gebruikt om gebruikersgelden van FTX over te hevelen en ze naar verschillende investeringen en ander gebruik te leiden.

Volgens de openbare getuigenis van John Raym, werden klantactiva van FTX vermengd met activa van het Alameda-handelsplatform. Ook merkte hij op dat de FTX Group eind 2021 tot en met 2022 een uitgavengolf doormaakte. Hierbij werd ongeveer $5 miljard uitgegeven aan het kopen van een groot aantal bedrijven en investeringen, waarvan er vele slechts een fractie waard zijn van wat ervoor is betaald.

Ellison is op vrije voeten, al wordt aangenomen dat ze in de VS zou kunnen zijn nadat eerder deze maand een een niet-geverifieerde foto van haar opdook die een bestelling in een café in New York deed. tegen het einde van vorige week huurde zij bovendien een juridisch team in, waaronder een topfunctionaris van de SEC en een advocaat die onderzoek deed naar de Bernie Madoff Ponzi-regeling. Er gaan nu speculaties rond dat zij misschien een deal zou kunnen sluiten met de Amerikaanse autoriteiten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!