Coinbase is gedreven om te bewijzen dat stakingdiensten geen effectenaanbod zijn

Zoals jullie vast wel hebben meegekregen, is de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de laatste tijd hard aan het optreden tegen cryptocurrency-bedrijven in de VS. Zo heeft de toezichthouder zich de laatste tijd gericht op Paxos, Binance, Ripple, Kraken en Coinbase.

Het besluit van de SEC om Kraken te onderzoeken en te eisen dat het zijn stakingsdiensten stopzet vanwege schending van de effectenwetten, heeft ervoor gezorgd dat Coinbase actie ondernam. De grootste Amerikaanse cryptocurrency-beurs heeft dan ook een petitie naar de SEC gestuurd om uit te leggen waarom staking niet universeel als effecten kan worden bestempeld.

Staking is geen effectenaanbod

Coinbase kwam onmiddellijk in actie nadat Kraken op 10 februari een boete van $30 miljoen had betaald en stopte met staken. Brian Armstrong, CEO van Coinbase, tweette een blog waarin hij uiteenzette waarom zijn stakingdiensten geen effecten zijn.

De beurs heeft zijn bewering over staking nu kracht bij gezet door een 18 pagina’s tellende petitie naar de SEC te sturen. De petitie bespreekt de effectenrechtelijke behandeling van diensten met betrekking tot het valideren van proof-of-stake-protocollen en plaatst de staking-service van Coinbase buiten de jurisdictie van de SEC.

Volgens Coinbase is staking geen monolithisch operatieconcept – sommige staking-modellen vallen mogelijk onder de definitie van aanbiedingen voor investeringscontracten, maar niet alle. Coinbase geeft aan dat zijn belangrijkste stakingservices niet voldoen aan de criteria van de Howey-test.

De belangrijkste stakingdiensten van Coinbase omvatten geen investering van geld – de alternatieve kosten van staking zijn geen investering. De petitie beweert dat gebruikers liever afstand doen van het tijdelijk gebruik van hun activa, niet van geld, beweert de petitie.

Bovendien behouden stakers de volledige controle over hun activa. Ze kunnen ze ongedaan maken, verkopen, verhypothekeren, stemmen, verpanden of van de hand doen zoals ze zich onafhankelijk voelen van de dienstverlener.

Coinbase gaat het gevecht aan met de SEC

Het document belicht verschillende redenen waarom de SEC-benadering van staking verkeerd is en waarom het niet onder de jurisdictie van de toezichthouder zou moeten vallen. Het bevat ook historische precedenten en wetgeving ter verdediging van crypto staking.

Het is niet verwonderlijk dat Coinbase ter verdediging kijkt naar de wet en eerdere precedenten. Er is geen vast wettelijk kader in de Verenigde Staten en crypto-regulering wordt toegepast via de rechtbanken.

Volgens de tweet van Armstrong, waarin Coinbase aanvankelijk zijn claim uiteenzette om de effectenwet niet te schenden, is hij blij om de zaak voor de rechter te brengen. Tevens de CEO van de concurrerende beurs, Kraken, aan dat hij spijt had van de schikking die het getroffen had. Hij gaf het volgende aan:

“Ik hoop oprecht dat iemand voor de rechtbank bewijst dat er een legale, gebruiksvriendelijke versie van custodial staking is die kan worden aangeboden aan Amerikaanse consumenten… Het zal een meedogenloze, langdurige en dure strijd worden… maar de industrie en de VS zal zeer dankbaar zijn.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!