Twee schuldeisers van Mt. Gox kiezen voor betaling in Bitcoin

Twee van de grootste schuldeisers van Mt. Gox hebben een schikking getroffen voor het ontvangen van het grootste deel van hun faillissementsherstel in Bitcoin (BTC), een stap die bijna tien jaar na het faillissement komt. Welk effect zou deze laatste conclusie kunnen hebben op Bitcoin, en daarmee op de hele cryptocurrency-markt?

Bitcoinica en MGIF kiezen voor BTC-betaling

Nieuwe bronnen gaven aan dat de failliete Bitcoin exchange, Bitcoinica, en Mt. Gox Investment Fund, MGIF, een akkoord hebben bereikt. 90% van het geld dat Mt. Gox aan hen verschuldigd is, zal in Bitcoin worden betaald.

Hun claims waren samen goed voor ongeveer een vijfde van alle Mt. Gox-claims, ongeveer 21% van wat ze op het platform hadden vergrendeld ten tijde van de hack in 2014.

De schuldeisers die ervoor kiezen om te wachten, moeten dit mogelijk langere tijd doen voordat ze betaling ontvangen. Dit komt omdat faillissementsprocedures nog eens vijf tot negen jaar aan het proces kunnen toevoegen.

Als een schuldeiser ervoor kiest om in één keer te worden betaald, kunnen ze hun geld krijgen in Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH) of Japanse yen. Ze kunnen er ook op aandringen dat ze volledig worden gecompenseerd met fiat.

Om het maximaal mogelijke deel van hun geld terug te krijgen, hebben Bitcoinica en MGIF de crypto-uitbetaling geaccepteerd. Daarom zullen Bitcoinica en MtGox Investment Funds op 30 september 2023 betalingen terugvorderen.

Het verhaal achter Mt. Gox in het kort

In 2010 richtte een programmeur genaamd Jed McCaleb een cryptocurrency-beurs op onder de naam Mt. Gox. De beurs werd de leidende Bitcoin-beurs en verwerkte maar liefst 80% van alle Bitcoin-transacties op zijn hoogtepunt.

In 2014 sloot Mt. Gox echter plotseling zijn bedrijf omdat 850.000 bitcoins, ter waarde van ongeveer $450 miljoen, waren gestolen bij een cyberaanval. Sindsdien zijn de schuldeisers van de beurs verwikkeld in een langdurige en ingewikkelde rechtszaak om hun geld terug te vorderen.

BTC-betalingsoptie neemt de angst voor dump weg

Vanwege het langdurige geschil zijn er wijdverspreide zorgen in de cryptowereld dat er een dump op handen is. De gemeenschap was bang dat de prijs van Bitcoin zou dalen als Mt. Gox plotseling al zijn accounts tegelijk zou liquideren. Er zou echter een aanzienlijke hoeveelheid BTC zijn verkocht als Bitcoinica en MGIF voor fiatbetaling hadden gekozen. Hoewel ze dit natuurlijk zelf ook nog kunnen doen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!