Chinese econoom dringt aan om het verbod op crypto te heroverwegen

Een voormalig adviseur van de Chinese centrale bank, heeft de Chinese regering opgeroepen haar verbod op cryptocurrency opnieuw te evalueren, aldus de South China Morning Post op maandag.

Tussen 2015 en 2018 was Huang Yiping lid van het Monetary Policy Committee van de People’s Bank of China. Hij is momenteel professor financiën en economie aan de National School of Development van de Universiteit van Peking.

Hij erkende dat een verbod op cryptocurrency voorlopig praktisch kan zijn voor China. De voormalig adviseur van de centrale bank benadrukte dat de regering moet overwegen of een dergelijke beleid op de lange termijn houdbaar zal zijn. Een permanent verbod op crypto-gerelateerde producten zou volgens hem kunnen leien tot gemiste kansen in technologieën zoals blockchain, die zeer waardevol zijn voor gereguleerde financiële systemen.

De Chinese regering verklaarde in september 2021 dat alle crypto-activiteiten illegaal zijn, waarbij er werd beweerd dat de economische en financiële orde van het land werd verstoord en tegelijkertijd een voedingsbodem werd gecreëerd voor criminele activiteiten.

Toch bevindt een aanzienlijk aantal investeerders in cryptocurrency zich nog steeds in China, ondanks de houding en het optreden van de Chinese overheid. Chainalysis, een blockchain-analysebedrijf, stelt dat China tot de top 10 van landen met de hoogste acceptatie van crypto-valuta behoort. Uit de faillissementsaanvraag van FTX in november vorig jaar bleek daarnaast dat gebruikers op het vasteland goed waren voor 8% van het klantenbestand van de ingestorte crypto-exchange. FTX had meer dan 5 miljoen gebruikers voordat het implodeerde.

De mining-activiteiten zijn China ook toegenomen. Volgens gegevens van het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) was het verkeer vanuit China goed voor ongeveer 20% van de totale hash-snelheid van bitcoin van september 2021 tot januari 2022. De instelling legde het volgende uit:

“Dit suggereert sterk dat er zich aanzienlijke ondergrondse mining-activiteiten hebben gevormd in het land … Nu het verbod is ingegaan en de tijd is verstreken, lijkt het erop dat ondergrondse miners meer zelfvertrouwen hebben gekregen en tevreden lijken met de bescherming die wordt geboden door lokale proxy-diensten.”

De PBOC probeert de acceptatie van zijn digitale valuta van de centrale bank (CBDC) te stimuleren, aldus Huang. De digitale yuan (e-CNY) bevindt zich echter nog in de testfase, waarbij de centrale bank in december is begonnen met het tellen van de digitale valuta als onderdeel van haar geldhoeveelheid. De voormalig directeur-generaal van onderzoek van de PBOC, Xie Ping, zei onlangs dat het gebruik van de Chinese CBDC er laag ligt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!