ECB Libra

Congreslid vraagt uitleg over sancties tegen Tornado Cash

Tornado Cash staat in het middelpunt van veel discussies over privacy en vrije meningsuiting sinds het eerder deze maand door de Amerikaanse Treasury gesanctioneerd werd. Dit heeft het Amerikaanse congreslid Tom Emmer ertoe aangezet zijn mening over de situatie te geven.

Emmer, een Republikein, schreef dinsdag een vier pagina’s lange brief aan de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen. Hij vroeg haar kantoor haar beslissing om Tornado Cash op de zwarte lijst te plaatsen uitvoerig toe te lichten.

Korte voorgeschiedenis

Op 8 augustus voegde het Office of Foreign Asset Control (OFAC) 45 Ethereum adressen gekoppeld aan Tornado Cash toe aan zijn Specially Designated Nationals (SDN). Amerikaanse burgers zouden niet langer legaal het protocol mogen gebruiken of met de adressen ervan mogen omgaan.

De Nederlandse politie arresteerde vervolgens Tornado Cash ontwikkelaar Alexey Pertsev in Amsterdam over zijn vermeende rol in het faciliteren van witwaspraktijken, wat afgelopen weekend leidde tot een protestbijeenkomst op de historische Dam in Amsterdam.

De arrestatie zorgde echter tevens voor meer controverse in de crypto-industrie. Zo hebben verschillende grote persoonlijkheden zich uitgesproken tegen de sancties en aangegeven dat het een aanval is op privacy. Cardano-oprichter Charles Hoskinson ging zelfs zo ver door te zeggen dat sancties op code omdat deze wordt misbruikt, een schending van de vrijheid van meningsuiting kan zijn. 

Tornado Cash is niet goed of slecht

Op de SDN lijst staan meestal organisaties of personen die gecontroleerd worden door of optreden namens bepaalde landen, zoals Iran en Noord-Korea. Het congreslid schreef in de brief dat de Tornado Cash sancties uniek waren omdat ze gericht waren op “privacy-bevorderende” code in plaats van op een persoon of entiteit. Hij gaf het volgende aan:

“De sanctionering van neutrale, open-source, gedecentraliseerde technologie stelt een reeks nieuwe vragen voor, die niet alleen onze nationale veiligheid beïnvloeden, maar ook het recht op privacy van elke Amerikaanse burger.”

Crypto mixers, zoals Tornado Cash, kunnen mensen helpen de privacy van hun cryptotransacties te bewaren door tegoeden van meerdere gebruikers samen te voegen. Er zijn gebruikssituaties voor cryptomixers die verder gaan dan het witwassen van geld. Zo gaf Ehereum mede-oprichter Vitalik Buterin, geboren in Rusland, aan op Twitter dat hij het protocol gebruikte terwijl hij doneerde aan pro-Oekraïense doelen.

Anthony Georgiades, de mede-oprichter van Pastel Network, verklaarde op zijn beurt dat de crypto-industrie geen steun biedt aan het witwassen van geld of andere illegale transacties. Hij zei het volgende:

“Mijn hoop is dat wetgevers, wetshandhavers en regelgevers met de crypto-ruimte kunnen werken om slechte actoren te stoppen en tegelijkertijd het recht op privacy en meningsuiting te beschermen.”

Crypto-industrie onderneemt actie

In elk geval verzocht Emmer de staf van Yellen te bevestigen of mensen die ongevraagd geld ontvingen van op de zwarte lijst geplaatste adressen daadwerkelijk ook de wet overtraden.

In reactie op OFAC’s sancties stuurden anonieme partijen namelijk via Tornado Cash 0.01 ETH ($16.38) naar allerlei bekende figuren in de cryptocurrency-ruimte, waardoor DeFi webapps zoals Aave en Uniswap geblokkeerd werden.

De lijst van mensen die de betalingen ontvingen bevatte Coinbase CEO Brian Armstrong en Tron oprichter Justin Sun, en ook adressen gekoppeld aan beroemdheden als Shaquille O’Neal en Jimmy Fallon.

Emmer zei dat, hoewel hij de zorgen van OFAC over het illegale gebruik van Tornado Cash begrijpt, “technologie neutraal is en de verwachting van privacy de norm is”.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN