Senator Tomey uit stevige kritiek op de SEC over Celsius en Coinbase

De Amerikaanse senator Pat Tomey heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) opgeroepen wegens hun rol in de ineenstorting van Celsius. Enkele weken geleden meldde het crypto-lendingplatform dat het de opnames had opgeschort en het geld van investeerders vasthield. De senator is van mening dat de SEC proactief had kunnen zijn door de gebruikers te helpen ongeveer $12 miljard aan verschillende digitale activa op het platform te beschermen.

In de brief van Pat Tomey aan de voorzitter van de SEC, Gary Gensler, werd gesteld dat de instantie herhaaldelijk heeft nagelaten de toepassing van specifieke wetten te verduidelijken. Tomey meldde dat beleggers nu de gevolgen zien van het feit dat de SEC er niet in is geslaagd vastgestelde wetten toe te passen met betrekking tot het bewaken van digitale activa. Ook gaf hij aan dat bedrijven belangrijke veranderingen hadden aangebracht die beleggers zouden helpen beschermen tegen verliezen, als de SEC wel correct de wetten had toegepast.

Daarnaast gaf de senator aan dat alle onderzoekslasten van dergelijke bedrijven weggenomen zouden worden, waardoor de SEC kwaadwillende entiteiten op de markt zou kunnen volgen. Ook benadrukte Tomey dat de SEC niet heeft opgemerkt om de Howey- en Reves-test toe te passen op leenplatforms zoals Celsius. De SEC kiest in plaats daarvan zorgvuldig welk platform de aandacht van de instantie verdiend.

Vervolgens had Tomey opmerkingen over het recente voorval van een medewerker van de cryptocurrency-exchange, Coinbase, die naar verluidt zou hebben gehandeld met voorkennis. Tomey gaf aan dat de SEC op de hoogte was van het feit dat de activa in kwestie waren, maar dit niet aan het publiek deelde voordat het een onderzoek naar het voorval startte. De Amerikaanse senator noemde ook de veronderstelling dat de meeste digitale activa effecten zijn, waarin staat dat het bureau het bedrijven moeilijk maakt om deze regels te volgen.

Ook zei hij dat de SEC niet heeft voldaan aan de verwachtingen met betrekking tot het helpen van gebruikers om verliezen te voorkomen vanwege de handhaving van de wet. Tomey is hiermee van mening dat de SEC het geld van de investeerders op exchanges in gevaar blijft brengen. Tot slot vroeg hij de SEC om leenplatforms te lokaliseren die nog volledig geregistreerd moeten worden. Daarnaast vroeg hij de SEC uitleg te geven waarom de commissie geweigerd heeft om meer dan 10 activa, die door Coinbase-medewerkers zijn verhandeld, aan haar kosten toe te voegen.