Celsius onthult nieuw herstelplan in recente hoorzitting

Vertegenwoordigers van Celsius verschenen gisteren in de rechtbank voor de eerste faillissementshoorzitting van het bedrijf. Financial Times-verslaggever Khadim Shubber publiceerde vervolgens een gedeeltelijk transcript van de hoorzitting.

Celsius heeft vorige maand het opnemen van gebruikers opgeschort en voor de hoorzitting van gisteren heeft het bedrijf een presentatie gemaakt waarin de plannen voor gebruikers worden uiteengezet om geld terug te vorderen. Het document stelt dat het bedrijf een plan zal maken om gebruikers in staat te stellen contant geld te nemen tegen een verlies of te kiezen voor “long crypto”.

Het plan zal het bedrijf ook helpen het rendement onder aandeelhouders te maximaliseren en een manier bieden om het bedrijf te reorganiseren onder Chapter 11 van de Amerikaanse faillissementscode. Tevens zal Celsius ook onderhandelen over een herstructureringsplan met zijn belanghebbenden, zoals gemeld op 30 juni.

Bovendien is het bedrijf van plan om zijn Bitcoin-mining-activiteiten en de verkoop van activa door derden te gebruiken om kapitaal aan te trekken. Tijdens de hoorzitting beschreef Celsius’ advocaat – Pat Nash van Kirkland en Ellis LLP – de plannen van het bedrijf in meer detail.

Nash zei dat de herstelplannen geen volledige liquidatie inhouden. Hij legde uit dat het bedrijf “niet van plan is klanten te dwingen hun herstel in fiat te nemen”. Hij is tevens van mening dat de meeste klanten geïnteresseerd zijn om “deze cryptowinter uit te komen” door hun cryptoposities te behouden. Gebruikers zullen de “kans hebben om hun herstel te realiseren” naarmate de macro-omgeving verbetert, zegt hij.

Huidige financiële status van Celsius

Celsius’s faillissementsaanvraag vorige week gaf aan dat Celsius $4,3 miljard aan activa had. Het had ook $5,5 miljard aan verplichtingen en was $4,7 miljard van dat bedrag verschuldigd aan zijn gebruikersbestand.

Nash zei vandaag dat het bedrijf $1,75 miljard aan cryptocurrency-activa had, een daling van $14,5 miljard in maart. Hij stelde dat die verliezen voornamelijk te wijten waren aan marktprijzen en niet aan de acties van Celsius zelf. Nash zei dat $1,9 miljard van die verliezen te wijten waren aan opnames van gebruikers, terwijl $900 miljoen werd geliquideerd door derden zoals Tether.

Nash merkte ook op dat de bewaarrekeningen van Celsius ongeveer $180 miljoen bevatten, of 4% van de crypto-activa van het bedrijf. Deze fondsen zijn momenteel gescheiden van de verdienrekeningen van het bedrijf, maar de rechter in de zaak zal beslissen of deze fondsen zullen worden teruggegeven aan klanten of gegroepeerd met andere activa.

Terwijl Celsius eerder verschillende onderpandposities afsloot, heeft het nu vrijwel alle bedrijfsactiviteiten stopgezet, zei Nash. Toch zijn er plannen voor financiering in de toekomst. Het bedrijf verwacht dit jaar 10.000 BTC ($215 miljoen) te ontginnen. Het is ook van plan om een ​​recent overgenomen bedrijf, GK8, te verkopen voor $115 miljoen.

Rechtszaken kunnen jaren duren

Celsius schortte de opnames voor het eerst op op 12 juni. Als zodanig wachten beleggers al meer dan een maand op toegang tot hun saldo. Hoewel de herstelplannen van Celsius kunnen helpen om het vertrouwen van sommige beleggers te winnen, ondernemen anderen juridische stappen. Er lopen nu dan ook minstens twee rechtszaken tegen Celsius: een uit Arkansas en een andere uit New Jersey. KeyFi-CEO Jason Stone heeft ook een aanklacht ingediend tegen het bedrijf.

Het is echter onduidelijk of die rechtszaken effect zullen hebben. Reuters meldde vorige week dat rechtszaken jaren kunnen duren. Advocaten zeiden tevens dat, gezien de faillissementsaanvragen, rechtszaken en herstructureringen, het onwaarschijnlijk is dat gebruikers een snelle oplossing zullen zien.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!