Miners hebben al gecapituleerd volgens on-chain-gegevens

Gisteren werd er gemeld dat de CEO van CryptoQuant zes indicatoren via Twitter had gedeeld die signaleren op een mogelijk bodem voor Bitcoin. Een van die indicatoren was de Miner’s Position Index, dat het totale bezit van Bitcoin (BTC) onder de miners weerspiegelt. Deze indicator kan een goede voorspelling geven van de prijsactie die nog moet volgen en daarom wordt er in dit artikel dieper op ingezoomd.

Er bestaat namelijk een mogelijkheid dat de miners al hebben gecapituleerd, wat betekent dat er geen hoge verkoopdruk meer bestaat op BTC. Sinds maart 2020 hebben de miners namelijk andere omstandigheden meegemaakt. Vanaf dat moment was er namelijk sprake van een uptrend die meer dan een jaar duurde. De afgelopen tijd werd er ook bericht dat er grote hoeveelheden BTC naar exchange-wallets gestuurd werden. Nu blijkt uit on-chain-gegevens dat dit veelal de miners waren.

Een senior-analist bij CryptoQuant gaat er vanuit dat dit vooral het geval was in de laatste fase van de downtrend van BTC. Moreno zei:

“Onze gegevens tonen een capitulatie-event van miners aan die in eerdere cycli doorgaans voorafging aan de bodem van de markt.”

Bron: Twitter

Het Twitter-account van Bitcoin houdt de situatie scherp in de gaten, waarbij het de bovenstaande grafiek gedeeld heeft. Hierop is goed te zien dat de miners flink hebben verkocht in de maand mei, na een groeiend verkoop-momentum sinds begin 2020.

De bovenstaande grafiek hint daarnaast op een zwakke situatie van de miners. Sommigen van de miners zijn namelijk gedwongen om te verkopen om geen verlies te draaien. Dit zorgt ervoor dat het voor sommigen dus niet meer interessant is om te blijven minen. Toch heeft dit niet tot een extreem inactiviteit-ratio geleid.

Ook werd er onlangs duidelijk dat er nieuwe entiteiten de markt hebben betreden met een groot volume. Daarnaast bereikte de uitstroom van Coinbase het hoogste punt sinds 2013.

Trader en analist, Rekt Capital, herhaalde niettemin twijfels over de sterkte van het totale kopersvolume, met het argument dat verkopers daarentegen nog steeds de marktbewegingen regisseerden.

De Moving Avarage (MA) van Bitcoin over 200 weken heeft echter nog niet voor een sterk koopvolume gezorgd. De 200 weekly MA wordt doorgaans gezien als een belangrijk ondersteuningsniveau tijdens eerdere bear-markten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!