President van Panama houdt crypto-wet tegen wegens gebrek aan anti-witwasregels

Tot voor kort bewandelde Panama hetzelfde pad als El Salvador in de adoptie van Bitcoin als wettig betaalmiddel. De president van het land, Laurentino Cortizo, heeft echter besloten om de wet niet door te laten gaan. Ongeveer twee maanden geleden werd de crypto-wet wel goedgekeurd door de Nationale Vergadering.

Volgens gegevens van een lokale krant heeft de president gebruik gemaakt van zijn vetorecht. Uit het rapport blijkt dat de veto te maken had met aanbevolen regelgeving door de Financial Action Task Force (FATF). Volgens deze organisatie dient er namelijk sprake te zijn van fiscale transparantie en maatregelen ter preventie van witwassen.

De president gaf ongeveer een maand geleden aan dat de wet zeer innovatief is, maar dat hij niet zomaar zijn handtekening eronder wilde zetten. Hij waarschuwde destijds dat de wet niet genoeg zou bijdragen in het voorkomen van illegaal gebruik van geld en witwassen.

Gabriel Silva, een congreslid die bekend staat als een ambassadeur van crypto, vindt het jammer dat de president gebruik gemaakt heeft van zijn veto. Volgens hem is het een gemiste kans en vervalt de window of opportunity:

“Dit is een gemiste kans om banen te creëren, investeringen aan te trekken en nieuwe technologie samen met innovatie in de publieke sector te integreren.”

Het congreslid stemde echter wel toe om de crypto-wet te herzien. Hij kondigde aan dat er aanpassingen gedaan zullen worden, voordat de het nieuwe amendement terugkeert naar de president.

Panama zou het tweede land worden in Midden-Amerika dat regelgeving zou hebben ingevoerd omtrent cryptocurrencies. Toch zitten er fundamentele verschillen in de gepresenteerde wet van Panama en die van El Salvador. Er zou namelijk geen verplichting komen in Panama om cryptocurrencies te accepteren. Ook was Panama van plan naast Bitcoin ook andere cryptocurrencies te reguleren.

Het doel van de wet is daarnaast om een innovatie-hub te worden. Met behulp van blockchain-technologie zou Panama ook een proces voor identiteitsdigitalisering starten. Al met al zou de wet vele malen uitgebreider worden dan de crypto-wet van El Salvador.