Hoe kan je het reversal-patroon van Bitcoin herkennen?

De beleidsvergadering van de Federal Reserve eindigde woensdag met een schok te midden van de noodzaak om de economische groei af te remmen. In de Verengde Staten staat de inflatie op het hoogste punt in 40 jaar, waardoor alle wapenz gericht lijken te zijn op het bestrijden ervan. Verschillende experts geloven dat de wereldwijde markten en dus ook aandelen, Bitcoin en andere cryptocurrencies, zullen blijven lijden.

De hele crypto-markt werd meegesleurd toen de prijs van Bitcoin naar de $20.000 zakte. Het is wel opmerkelijk dat sommige altcoins, waaronder Ethereum, Cardano en Solana, positief reageerden op het Fed-nieuws. De tokens maakten namelijk een sterke bounce mee, waarvan Solana vandaag maar liefst 20% in de plus staat. BTC had het echter zwaarder te voortduren dat niet hoger gekomen is dan $21.800. Het spel van de bears en bulls in dan ook nog niet klaar voor de grootste cryptocurrency op het gebied van marktkapitalisatie.

Als Bitcoin op de daggrafiek bekeken wordt, kan er worden afgeleid dat het einde van de flash-drop in zicht is. Dit argument wordt versterkt door de Stochastic RSI, dat zich in de extreem oververkochte zone bevindt. Ook is er sprake van een positieve divergentie. Handelaren moeten daarom rekening houden met een potentiële stijging van de index boven de 30 punten. Dit zou dan een prijsstijging als gevolg kunnen hebben.

Ook is er sprake van een positieve divergentie op de ‘normale’ RSI. Voor de Relative Strength Index geldt hetzelfde als voor de Stochastic RSI, dat zich eveneens in de oververkochte zone bevindt.

Bron: TradingView

Meestal wordt een kooporder aanbevolen wanneer een dieptepunt van de zesde of zevende candle wordt overschreden door het dieptepunt van de achtste of negende candle. Dit wil zeggen dat de momenteel overweldigende overhead binnenkort kan vervagen, waardoor er ruimte komt voor een bounce.

Bitcoin-verliezen en de MVRV

Uit on-chain-gegevens van Glassnode blijkt daarnaast dat transacties van Bitcoin worden uitgevoerd in golven van gerealiseerde verliezen. Sinds 2009 zijn er niet zoveel gerealiseerde verliezen geweest als de verliezen van afgelopen week, aldus de gegevens.

De Market Value to Realized Value Ratio (MVRV) is eveneens voor het eerst sinds maart 2020 onder de gemiddelde lijn gedaald. Toen daalde de prijs van Bitcoin naar een dieptepunt van iets meer dan $3.000 als gevolg van het begin van de Covid-19 pandemie. Destijds was de daling op de MVRM ook de inleiding voor een enorme rally tot $67.000.

Hoewel de microfactoren een mogelijk dieptepunt signaleren, blijft de kans van herstel niet heel groot. Dit komt vooral door de onzekere macrofactoren zoals rente en inflatie. Mocht de prijs van Bitcoin de $20.000 als support houden, dan zal de MVRM resetten waarna vertrouwen weer kan worden opgebouwd.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!