Terra Network (LUNA) stilgelegd, team zoekt naar plan

Voor de tweede keer is de blockchain van Terra (LUNA) stopgezet door de netwerkvalidators, nadat donderdag werd aangegeven dat de blokproductie weer was hervat. De token werd echter nog steeds verhandeld op sommige beurzen, ondanks de netwerkstop. Het Twitter-account van Terra plaatste de volgende tweet:

“Terra Validators hebben het netwerk stopgezet om met een plan te komen om het opnieuw samen te stellen. Er komen nog meer updates.”

De aankondiging van de stopzetting van het netwerk kwam nadat hetzelfde team donderdag zei dat het netwerk is stopgezet om bestuursaanvallen na ernstige LUNA-inflatie en een aanzienlijk lagere aanvalskosten te voorkomen. Ongeveer twee uur later tweette het team van Terra dat de productie van blokken is hervat met een nieuwe samenvoeging van de code.

Dat de blockchain twee keer heeft moeten stoppen volgde het voorstel met noodmaatregelen op dat gisteren in de Terra-community werd besproken. Hierin werd onder andere een voorstel gedaan om de resterende TerraUSD in de gemeenschappelijke pools te burnen.

Sommige waarnemers wezen er daarnaast op dat er momenteel op een massale schaal Luna-tokens wordt bijgeprint. Mede-oprichter van Gnosis, Martin Köppelmann, schreef:

“Exchanges die zo’n aanwinst aan hun gebruikers verkopen, bedriegen ze letterlijk.”

Anderen waren iets optimistischer door te zeggen dat netwerkvalidators op een missie zijn om Terra nieuw leven in te blazen. Een communitylid van Terra schreef het volgende:

“Ik heb nog nooit een levendiger vertoon van mededogen, focus en gemengd in één discussie gezien. Een nieuw pad voorwaarts voor de toekomst van de blockchain.”

Handel in LUNA vrijwel overal stilgelegd

Ondertussen zijn verschillende beurzen doorgegaan met het verwijderen van een aantal producten op basis van LUNA en UST na de ineenstorting van de stablecoin en het native LUNA-token van het netwerk. Margehandel, spaargelden en futures-contracten werden al op diverse beurzen geschrapt voor het LUNA-token. Hetzelfde geldt voor de op Terra-gebaseerde DeFi-platforms Mirror Protocol (MIR) en Anchor Protocol (ANC).

OKX’s aankondiging volgde, die op donderdag zijn LUNA/USDT eeuwigdurende futures-contract schrapte als een “voorzorgsmaatregel”. De exchange gaf op vrijdagochtend nog een aankondiging aan waarin stond dat alle stortingen en opnames op het Terra-netwerk “tijdelijk zijn opgeschort”.

Tevens plaatsen wij eerder al een artikel waarin duidelijk werd dat Binance de handel in LUNA en UST “tijdelijk had stopgezet”. Binance noemde als reden dat er sprake is van een groot aantal lopende opnametransacties. Het hoge aantal in lopende opnametransacties kan worden toegeschreven aan de traagheid en de congestie van het netwerk.

Toch bleven op Terra-gebaseerde tokens nog beschikbaar op een aantal beurzen, ondanks de netwerkstop. FTX, KuCoin en Gate.io zijn enkele van de exchanges waar LUNA en UST nog kunnen worden verhandeld. In het afgelopen uur waren deze drie exchanges goed voor 35% van het handelsvolume in LUNA.