Quantum Computing is géén gevaar voor Bitcoin

Er doen al jaren gesprekken de ronde over het feit dat quantum computing een gevaar zou zijn voor Bitcoin (BTC), aangezien velen denken dat het de beveiliging van de koningsmunt zou kunnen kraken. Nu is echter een rapport naar buiten gekomen waarin wordt aangegeven dat dit niet het geval is.

Sankar Das Sarma – een fysicus van de Universiteit van Maryland – schreef onlangs uitgebreid over waarom de mogelijkheden van quantum computing op dit moment overhyped zijn. In het bijzonder verduidelijkt hij dat quantum computing nergens dichtbij het stadium is gekomen dat nodig is om de cryptografie met openbare sleutels – die tegenwoordig in populaire technologieën wordt gebruikt, zoals Bitcoin – te doorbreken.

Nog een lange weg te gaan

Zoals geschreven in een opiniestuk voor Technology Review, suggereert Sarma dat ‘Quantum Computing’ het op één na meest overhyped modewoord is geworden, naast ‘Artificial Intelligence’. Maar ondanks de substantiële investeringen in R&D van grote instellingen zoals Alphabet, Amazon en Microsoft, is het onwaarschijnlijk dat ze op korte termijn iets bruikbaars zullen kunnen produceren.

“Er bestaan ​​gevestigde toepassingen voor quantum computers”, stelt Sarma. Er is bijvoorbeeld een theoretische toepassing van quantum computing om de priemfactoren van grote getallen exponentieel sneller te vinden dan bestaande schema’s. Dit, legt hij uit, vormt de kern van het doorbreken van op RSA gebaseerde cryptografie die veel wordt gebruikt voor zowel e-mail- als cryptocurrency-transacties.

Als zodanig hebben nationale overheden overal veel aandacht en geld voor quantum computing. Wat in theorie kan worden geconceptualiseerd, is echter niet altijd gemakkelijk in de praktijk in te bouwen.

“De meest geavanceerde quantum computers van tegenwoordig hebben tientallen decohering (of “lawaaierige”) fysieke qubits”, zei de professor. Deze qubits worden voornamelijk gebruikt voor een proces dat “kwantumfoutcorrectie” wordt genoemd, dat compenseert voor het feit dat kwantumtoestanden snel verdwijnen.

Een computer die RSA zou kunnen kraken, zou echter vele miljoenen of zelfs miljarden qubits nodig hebben. Slechts tienduizenden zouden worden gebruikt voor echte berekeningen, terwijl de rest zou worden gebruikt voor foutcorrectie.

Hoewel Sarma qubit-systemen tegenwoordig een ‘wetenschappelijke prestatie’ noemt, kunnen ze nog geen probleem oplossen ‘waar iemand om geeft’. Hij ging verder met stellen dat het “vergelijkbaar is met proberen de beste smartphones van vandaag te maken met behulp van vacuümbuizen uit de vroege jaren 1900 … Wat ontbreekt is de doorbraak van geïntegreerde schakelingen en CPU’s die leiden tot smartphones.”

Cryptografie met openbare sleutels

De meeste cryptocurrencies gebruiken tegenwoordig openbare sleutels als “crypto-adressen” waarnaar elke externe partij hun digitale activa kan sturen. Om echter een transactie vanaf dat adres te verzenden, moet men de privésleutel weten waarvan die openbare sleutel is afgeleid.

Hoewel een privésleutel gemakkelijk een openbare sleutel kan identificeren waarmee deze compatibel is, is het momenteel onmogelijk om een ​​privésleutel te ontcijferen door alleen iemands openbare sleutel te kennen.

Toch is niet iedereen voorzichtig om zijn privésleutels veilig te bewaren. Een hacker slaagde er eerder deze week in om meer dan $600 miljoen aan fondsen van Ronin Network te stelen door de controle over privésleutels van 5 van de 9 validatornodes op het netwerk te verkrijgen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!