Cryptocurrency

Rwanda komt eind 2022 met uitkomst over CBDC

Soraya Hakuziyaremye, de vice-gouverneur van de Rwandese centrale bank, heeft gesuggereerd dat Rwanda waarschijnlijk eind dit jaar met een uitkomst komt van het onderzoek naar digitale valuta’s van de centrale bank (CBDC). In The New Times werd haar opmerking onlangs gepubliceerd waarin zij onthulde dat de beslissing om al dan niet een CBDC uit te geven zal afhangen van de uitkomst van het onderzoek. Het onderzoek wordt momenteel uitgevoerd door de Nationale Bank van Rwanda (NBR). Hakuziyaremye ledge uit:

“We zitten nu in een onderzoeksfase. We analyseren wat de voordelen voor Rwandezen kunnen zijn om CBDC te hebben, maar ook het risico, niet alleen voor onze economie, maar ook voor de sector, afhankelijk van de vorm van digitale valuta die we zouden uitgeven.”

Vorig jaar werd gemeld dat de Rwandese centrale bank een onderzoek was gestart naar de mogelijke implicaties van een CBDC op de monetaire en financiële stabiliteit. Daarnaast zou het rapport ook kijken naar het operationaliseringsmodel. Het lanceren van een dergelijk onderzoek maakte de NBR een van de weinige centrale banken in Afrika dat aangaf digitale valuta’s te willen omarmen. Tot nu toe heeft alleen de Centrale Bank van Nigeria zijn digitale valuta uitgerold.

CBDC’s en financiële inclusie

Hakuziyaremye suggereerde daarnaast dat het aantal mensen dat financieel is uitgesloten zal verminderen als Rwanda doorgaat met de lancering van de digitale valuta. Ze legde het volgende uit:

“Wat belangrijk is, is om te kijken naar financiële inclusie, want als je een digitale valuta uitgeeft, moet je je bevolking niet uitsluiten, het moet gepaard gaan met het dichten van de digitale kloof en ervoor zorgen dat mensen de mogelijkheid hebben om het te gebruiken.”

De voorzitter van Rwanda Fintech Network, Olivier Mugabonake, werd in het rapport geciteerd over de potentiële kansen dat een CBDC kan bieden aan de lokale economie. Hij gaf het volgende aan:

“Technisch gezien zijn er enkele bedrijven die klaar zijn om de technologie te adopteren. Ik begrijp dat de toezichthouder verstandig moet beoordelen en ervoor moet zorgen dat het op een veilige manier wordt aangenomen.”

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN