Coinbase NFT zal eind 2021 gelanceerd gaan worden

De bekende Amerikaanse cryptocurrency-beurs Coinbase heeft aangekondigd dat het een service gaat aanbieden dat de gebruikers van de beurs een gemakkelijke manier zal bieden om NFT’s te minten en te kopen. Het gaf het volgende aan in een blogpost:

“Het maken van een NFT zou net zo eenvoudig moeten zijn als het tikken op een paar knoppen … Coinbase NFT wordt een peer-to-peer-marktplaats die is gebouwd om creativiteit mogelijk te maken [met] een intuïtief ontwerp dat bovenop een gedecentraliseerde markt is gebouwd.”

Het bedrijf kondigde tevens een wachtlijst aan voor klanten om zich aan te melden voor de NFT-service, maar gaf geen specifieke datum op wanneer de service beschikbaar zou zijn. Een woordvoerder vertelde Decrypt echter dat Coinbase NFT tegen het einde van het jaar live zou moeten zijn.

De Amerikaanse beurs gaf in zijn aankondiging ook aan dat het NFT-platform gebouwd zal worden op een “gedecentraliseerde marktplaats” die “je nooit zal opsluiten”. Dit suggereert dat de beurs zijn aanbod zal modelleren naar OpenSea, de meest populaire NFT-marktplaats, die iedereen in staat stelt allerlei soorten werken te minten, kopen en verkopen. Dit in tegenstelling tot meer gespecialiseerde aanbiedingen zoals Gemini’s Nifty Gateway die een meer samengestelde ervaring bieden, maar die gebruikers niet toestaat de NFT’s van het platform te verplaatsen.

Het meest intrigerende aspect van Coinbase NFT is echter misschien wat het bedrijf beschrijft als een ‘persoonlijke feed’. Hoewel het weinig details gaf over hoe dit zal werken, lijkt het erop dat het doel is om social media en NFT’s te combineren, zodat gebruikers favoriete kunstenaars kunnen volgen of hun interesses kunnen delen met vrienden. Het gaf het volgende hierover aan:

“We ontwerpen voor sociale betrokkenheid. Door connecties te bevorderen, helpt Coinbase NFT makers, verzamelaars en fans een gemeenschap op te bouwen. Op basis van uw interesses zullen we uw persoonlijke feed samenstellen. Uw profiel zal al uw NFT’s op één plek laten zien, wat helpt je maakt contact met gelijkgestemde fans of kunstenaars.”

Een dergelijke functie is geen integraal onderdeel van andere NFT-platformen en zou, samen met een gebruiksvriendelijk ontwerp, Coinbase kunnen helpen om door te dringen in wat al een zeer drukke markt is, met platformen zoals OpenSea, Nifty Gateway en Binance NFT.

Een onmiddellijk obstakel waarmee Coinbase echter mee geconfronteerd zal worden bij het streven om NFT’s mainstream te maken, zijn de hoge kosten die gepaard gaan met het overdragen van tokens, die zelfs de prijs van de NFT zelf kunnen overschrijden.

Om dit probleem op te lossen, wenden sommige NFT-services zich tot zogenaamde layer-2-oplossingen, waarbij een afzonderlijk, goedkoper netwerk wordt gebruikt dat bovenop de Ethereum-blockchain zit. Anderen bieden NFT’s aan die worden gehost op verschillende blockchains, zoals Solana of Tezos, waar de gastarieven veel goedkoper zijn.

Volgens de woordvoerder zal Coinbase NFT in eerste instantie gekoppeld zijn aan de Ethereum-blockchain, wat betekent dat initiële gebruikers waarschijnlijk hoge kosten zullen tegenkomen. Maar hij zei dat dit zal veranderen naarmate het product evolueert. De woordvoerder ging verder met:

“We zijn enthousiast over layer-2-oplossingen en andere manieren om kosten te verlagen en NFT’s toegankelijker te maken. We zijn van plan om begin 2022 andere blockchains op te nemen.”

Het is voorlopig ook onduidelijk hoe gebruikers hun aankopen precies op Coinbase NFT’s kunnen opslaan of kunnen communiceren met via de social feed. Echter, aangezien Coinbase zegt dat zijn NFT-aanbod bovenop een “gedecentraliseerde marktplaats” zal worden gebouwd en dat klanten niet vastzitten, kunnen we aannemen dat NFT-kopers zowel de portemonnee van Coinbase als die van concurrenten zoals MetaMask kunnen gebruiken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!