Internationaal Monetair Fonds herhaalt waarschuwing tegen Bitcoin ambities van El Salvador

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn waarschuwing herhaald over de omarming van Bitcoin door El Salvador als een optioneel wettig betaalmiddel. De organisatie tweette gisteren het volgende, terwijl het een link deelde naar de oorspronkelijke waarschuwing van 26 juli 2021:

“Private-uitgegeven crypto-activa zoals Bitcoin brengen aanzienlijke risico’s met zich mee. Ze gelijkstellen aan een nationale munteenheid is een af ​​te raden kortere weg.”

Eerder berispte het IMF El Salvador voor zijn besluit om Bitcoin te adopteren, waarin het aangaf dat de stap “een aantal macro-economische, financiële en juridische kwesties met zich mee brengt.”

Het IMF is echter niet de enige organisatie die een gevaar ziet in het adopteren van cryptocurrencies. Zo hebben verschillende wereldwijde financiële regelgevers beweerd dat “crypto-activa aanzienlijke risico’s kunnen vormen en dat effectieve regelgevende maatregelen erg belangrijk zijn bij de behandeling ervan.”

Tevens heeft de Wereldbank ook scherpe kritiek geuit op het besluit van president Bukele eerder deze zomer, waarbij het weigerde het land te helpen bij de uitvoering van zijn beleid, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over het milieu en de transparantie.

Tot slot is het ook belangrijk om te vermelden dat niet iedereen in El Salvador de keuze van Bukele ondersteunt. Eerder deze week werd namelijk al duidelijk dat het plan ook tegenstand ondervonden heeft van groepen die protesteren tegen de maatregel en online met behulp van Twitter-tags zoals #nadiequierebitcoin (“niemand wil bitcoin”) en #noalbitcoin (“nee tegen bitcoin”).

Sommige mensen die protesteren, zijn onder meer de gepensioneerden, veteranen en werknemers die zich zorgen maken over de mogelijkheid dat hun pensioenen in bitcoin kunnen worden uitbetaald, hoewel de regering heeft verduidelijkt dat Amerikaanse dollars nog steeds zullen worden gebruikt om salarissen, pensioenen en vaste prijzen te betalen. De volatiliteit van bitcoin lijkt echter nog steeds de fundamentele zorg te zijn.

Ondanks deze kritiek, is El Salvador helemaal klaar om Bitcoin op 7 september als wettig betaalmiddel te gebruiken. Zo werd gisteren bekend dat het Congres van het land een fonds van $150 miljoen heeft voorbereid om het Bitcoin-project volgende week van de grond te krijgen. Het gaf het volgende aan:

“Het doel van deze wet is om de alternatieven die de staat biedt financieel te ondersteunen, zonder particuliere initiatieven te verhinderen, die de gebruiker in staat stellen de automatische en onmiddellijke convertibiliteit van Bitcoin in de Amerikaanse dollar uit te voeren.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!