El Salvador zet trustfonds van $150 miljoen op ter ondersteuning van Bitcoin ambities

De financiële commissie van El Salvador heeft een trustfonds van $150 miljoen goedgekeurd ter ondersteuning van het plan van het land om van Bitcoin (BTC) een wettig betaalmiddel te maken. Dit bedrag zou echter nog verder kunnen worden verhoogd, volgens een bericht in de krant Diario de Hoy in El Salvador.

Het Midden-Amerikaanse land wordt het eerste land ter wereld die van bitcoin een betaalmiddel gaat maken, via een wet die op 7 september van kracht wordt. Op dezelfde dag lanceert El Salvador een portemonnee genaamd Chivo die transacties in Amerikaanse dollars ondersteunt – de nationale valuta van het land – evenals bitcoin. De regering kondigde in juni voor het eerst het geplande fonds aan als een manier om te helpen bij het omrekenen tussen de twee valuta’s.

Volgens een aankondiging zal het fonds helpen bij het uitrollen van de $30 BTC-bonus die burgers zullen ontvangen wanneer ze zich aanmelden voor Chivo, dat de conversie van cryptocurrency naar dollars ondersteunt. De president van El Salvador, Nayib Bukele, heeft benadrukt dat burgers de keuze hebben om de app te downloaden, hoewel de bonus van $30 alleen aan deze mensen aangeboden zal worden. Daarnaast zet de overheid ook 200 geldautomaten op om bitcoin-transacties te ondersteunen.

El Salvador schat dat het vandaag de dag 50.000 bitcoin-gebruikers heeft en verwacht dat aantal te verhogen tot 4 miljoen, volgens de aankondiging. Het is onduidelijk of dat aantal alleen actieve gebruikers van cryptocurrency zou omvatten, of dat mensen hier ook toe gerekend worden als zij zich aanmelden voor de Chivo-portemonnee.

Ondanks de sterke steun van bitcoin-enthousiastelingen en Bukele’s fans, heeft het plan ook tegenstand ondervonden van groepen die protesteren tegen de maatregel en online met behulp van Twitter-tags zoals #nadiequierebitcoin (“niemand wil bitcoin”) en #noalbitcoin (“nee tegen bitcoin”).

Sommige mensen die protesteren, zijn onder meer de gepensioneerden, veteranen en werknemers die zich zorgen maken over de mogelijkheid dat hun pensioenen in bitcoin kunnen worden uitbetaald, hoewel de regering heeft verduidelijkt dat Amerikaanse dollars nog steeds zullen worden gebruikt om salarissen, pensioenen en vaste prijzen te betalen. De volatiliteit van bitcoin lijkt echter nog steeds de fundamentele zorg te zijn.

Bepaalde vakbonden en handelsgroepen hebben zich ook verzet tegen aspecten van het bitcoin-plan, waaronder de Salvadoran Association of International Freight Carriers (ASTIC). Volgens een rapport van het televisienetwerk Telesur roept deze groep wetgevers op om een ​​artikel in de wet aan te passen dat bedrijven verplicht bitcoin als betaling te accepteren. De groep zei het volgende:

“Geen enkele Centraal-Amerikaanse vervoerder die is gecontracteerd door een economische entiteit in El Salvador, zal bitcoin accepteren als een vorm van betaling, waardoor er divisionisme in de sector ontstaat voor het betalen van de buitenlander in dollars en de onderdaan omdat hij verplicht gebonden is aan de cryptocurrency.”

Ze verzekerden dat als ze geen antwoord op hun verzoeken ontvangen, ze een extra vergoeding van 20% in rekening zullen brengen aan degenen die vracht betalen met Bitcoin om zichzelf te beschermen tegen de volatiliteit van de cryptocurrency.

Evenzo verzamelde zich vorige maand een groep activisten, studenten en vakbonden voor het congres en vroegen om derogatie van de Bitcoin-wet. Ze voerden aan dat de wet zonder enig overleg is ingevoerd en goedgekeurd en mogelijk de belangen van het volk zou kunnen schaden.

Desondanks lijkt Bukele standvastig te zijn en gaf aan dat de maatregel de mensen ten goede komt en het land bijna $400 miljoen aan overmakingscommissies bespaart, waardoor onmiddellijke en veiligere financiële transacties worden gegarandeerd. Maar toch lijken Salvadoranen hier niet echt van overtuigd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!