Anti Bitcoin demostranten vullen de straten van El Salvador

Hoewel velen in de cryptowereld de aankondiging vanuit El Salvador omtrent het invoeren van Bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel goed nieuws vonden, denken sommige burgers in het land hier duidelijk anders over. Zo is namelijk duidelijk geworden dat de politieke situatie in El Salvador alleen maar erger wordt naarmate de dag nadert waarop het land de koningsmunt wil gaan gebruiken.

Op 7 september van dit jaar zal de omstreden Bitcoin-wet van kracht worden. Volgens de tekst van deze wet moeten alle economische agenten bitcoin als betaalmiddel accepteren. De nieuwe cryptowet zal BTC namelijk op gelijke voet brengen met de Amerikaanse dollar, een stap die is bekritiseerd door onder andere het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Bukele belooft echter dat de maatregel de mensen ten goede komt en het land bijna $400 miljoen aan overmakingscommissies bespaart, waardoor onmiddellijke en veiligere financiële transacties worden gegarandeerd. Maar toch lijken Salvadoranen hier niet echt van overtuigd.

In de afgelopen dagen hebben ergernis en angst de stemming van Salvadoranen verergerd en er zijn al demonstraties begonnen in de straten tegen bitcoin. Er is duidelijk geworden dat honderden demonstranten – waaronder arbeiders, veteranen en gepensioneerden – door de straten van de hoofdstad gemarcheerd hebben om hun zorgen te uiten over het gebruik van de cryptocurrency, vooral als het in de toekomst zou worden gebruikt om pensioenen en sociale zekerheid te betalen in plaats van de Amerikaanse dollar.

Volatiliteit en instabiliteit is het cruciale punt van zorg. Stanley Quinteros, een lid van de vakbond van het Hooggerechtshof van Justitie, vertelde Reuters dat de verplichte invoering van Bitcoin de Salvadoraanse financiën zou kunnen schaden, aangezien er geen manier is om de prijzen te controleren of te stabiliseren. Hij zei het volgende:

“We weten dat deze munt sterk fluctueert. De waarde ervan verandert van de ene seconde op de andere en we hebben er geen controle over.”

Demonstranten legden uit dat bijna niemand bitcoin wil, en ze zijn tegen het feit dat het gebruik ervan corruptie zou kunnen vergemakkelijken in een land dat bekend staat om zijn autoritaire en ondoorzichtige beleid.

Tevens werd bekend dat de Salvadoraanse Vereniging van Internationale Vrachtvervoerders (ASTIC) deze week ook massale protesten organiseerden, waarbij zij een wijziging van artikel 7 van de Bitcoin-wet eisten, die de verplichte acceptatie van bitcoin bepaalt. In een officiële verklaring, gedeeld door Telesur, betoogde de Vereniging:

“Geen enkele Centraal-Amerikaanse vervoerder die is gecontracteerd door een economische entiteit in El Salvador, zal bitcoin accepteren als een vorm van betaling, waardoor er divisionisme in de sector ontstaat voor het betalen van de buitenlander in dollars en de onderdaan omdat hij verplicht gebonden is aan de cryptocurrency.”

Ze verzekerden dat als ze geen antwoord op hun verzoeken ontvangen, ze een extra vergoeding van 20% in rekening zullen brengen aan degenen die vracht betalen met Bitcoin om zichzelf te beschermen tegen de volatiliteit van de cryptocurrency.

Evenzo verzamelde zich vorige maand een groep activisten, studenten en vakbonden voor het congres en vroegen om derogatie van de Bitcoin-wet. Ze voerden aan dat de wet zonder enig overleg is ingevoerd en goedgekeurd en mogelijk de belangen van het volk zou kunnen schaden.

Concluderend zou bitcoin openbare corruptie en de operaties van drugs-, wapen- en mensenhandelaren, afpersers en belastingontduikers vergemakkelijken. Het zou ook monetaire chaos veroorzaken, de salarissen, pensioenen en spaargelden van mensen raken, veel MKBers ruïneren, boerenfamilies treffen en de middenklasse raken.

Maar het lijkt niet genoeg te zijn voor Nayib Bukele, die er absoluut zeker van lijkt dat zijn beslissing de beste is voor zijn volk, en gelooft dat zijn tegenstanders een dubbel verlies zullen lijden zodra Bitcoin als wettig betaalmiddel wordt gebruikt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!