China’s digitale yuan zal smart contracts gebruiken

De People’s Bank of China (PBOC) heeft een nieuwe whitepaper uitgebracht met de belangrijkste ontwikkelingen van de Central Bank Digital Currency (CBDC), de digitale Yuan. De PBOC heeft eindelijk enkele van de belangrijkste eigenschappen van de CBDC bekendgemaakt in de whitepaper, zoals smart contracts (ook wel e-CNY genoemd) en privétransacties. Daarnaast merkte het op dat de digitale valuta naast hun fysieke yuan zal bestaan.

De PBOC heeft aangegeven dat hun CBDC automatische betalingen kan uitvoeren. Net als bij een smart contract op een blockchain, kan e-CNY betalingen uitvoeren wanneer er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Dit nieuws zorgt ervoor dat PBOC de eerste grote centrale bank zal zijn die smart contracts integreert met een CBDC.

Binance

De whitepaper geeft verder aan dat smart contracts de ‘innovatie van bedrijfsmodellen’ in China moeten stimuleren. Op het gebied van privacy zal de digitale Yuan minder transactie-informatie verzamelen dan traditionele elektronische betalingen, maar toch zal de PBOC de volledige controle hebben. Verder beweerde de PBOC dat transactiegegevens niet met derden of overheidsinstanties zullen worden gedeeld, tenzij anders bepaald in de huidige wetgeving.

China heeft de afgelopen tijd hard gewerkt om zijn digitale valuta te testen. Zo werden er proeven in de grote steden Shanghai en Shenzen gehouden. De verwachting is dat de digitale yuan tegen het einde van dit jaar of begin 2022 gelanceerd zal worden. Maar ondanks de positieve ontwikkelingen wordt de digitale yuan toch wereldwijd zwaar bekritiseerd. Velen vrezen dat de e-CNY zal worden gebruikt om de bevolking van het land verder te controleren en meer controle te krijgen over hun financiële onafhankelijkheid.

De oprichter en CIO van Hayman Capital Management, Kyle Bass, heeft onlangs ook gezegd dat Amerika moet uitkijken voor de digitale yuan. De Amerikaanse hedgefondsmanager zei dat China door middel van de Chinese digitale valuta van plan is om zijn totalitarisme wereldwijd te verspreiden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!