BLOGS AFBEELDINGEN_Tekengebied 1 kopie 20

Wat is Hyperledger en hoe werkt het?

Hyperledger is een open-sourceproject dat is ontwikkeld door de Linux foundation. Het gebruikt een modulaire benadering om blockchains te bouwen, zodat bedrijven kunnen ontwikkelen wat voor hen het beste werkt. Zo heeft Hyperledger grote bedrijven zoals IBM, Intel, Samsung en JP Morgan aangetrokken om aan nieuwe projecten te werken.

Niet alle blockchain-projecten zijn hetzelfde. Hoewel we een hele reeks cryptocurrencies en op blockchain gebaseerde projecten hebben gezien, is Hyperledger een beetje anders. Laten we eerst beginnen met wat Hyperledger NIET is; het is geen bedrijf, geen cryptocurrency en geen blockchain. Hyperledger is eerder een hub voor open industriële blockchain-ontwikkeling. Op de website van Hyperledger staat het volgende:

“Hyperledger is een open source-samenwerkingsinspanning die is ontwikkeld om cross-industry blockchain-technologieën te bevorderen. Het is een wereldwijde samenwerking, gehost door The Linux Foundation, met leiders in finance, bankwezen, Internet of Things, supply chains, productie en technologie.”

Wat is Hyperledger?

Met Hyperledger wil de Linux Foundation een omgeving creëren waarin gemeenschappen van softwareontwikkelaars en bedrijven elkaar ontmoeten en coördineren om blockchain-frameworks te bouwen. De Linux Foundation heeft het platform in december 2015 opgericht. In februari 2016 kondigde het de eerste oprichtende leden aan en in maart 2016 kwamen er nog tien bij.

Het idee was om brancheoverkoepelende samenwerking te creëren, zodat projecten met elkaar een wisselwerking konden creëren. Om dit te realiseren is Hyperledger, net als het besturingssysteem van Linux, open-source. Hierdoor kunnen bedrijven zonder problemen op Hyperledger bouwen.

Vandaag de dag heeft Hyperledger dan ook een indrukwekkende lijst van meer dan 100 leden. De lijst omvat een breed scala van bekende marktleiders. Het omvat mobiliteitsreuzen zoals Airbus en Daimler, IT-bedrijven zoals IBM, Fujitsu, SAP, Huawei, Nokia, Intel en Samsung, financiële instellingen zoals Deutsche Börse, American Express, JP Morgan, BBVA, BNP Paribas en Well Fargo, evenals Blockchain-startups zoals Blockstream, Netki, Lykke, Factom, bloq en ConsenSys.

Hyperledger wordt bestuurd door een comité dat bestaat uit meer dan tien personen. De meesten hiervan hebben tientallen jaren ervaring in Open Source en nauwe banden met verschillende industrieën.

Relatief vroeg in de geschiedenis van Hyperledger moest het project een belangrijke beslissing nemen. Directeur Brian Behlendorf werd gevraagd of er een “Hyperledger Coin” zou komen, een geldeenheid die op de Hyperledger-blockchains draait. Behlendorf antwoordde deze vraag met:

“Je zult nooit een Hyperledger-munt zien. Door geen munteenheid te pushen, vermijden we zoveel politieke uitdagingen om een ​​wereldwijde consistente munteenheid te onderhouden.”

Hyperledger-projecten

De “paraplu strategie” van Hyperledger is een broedplaats gebleken voor een reeks zakelijke blockchain-technologieën, frameworks, bibliotheken, interfaces en applicaties. Momenteel is Hyperledger de verantwoordelijk voor de volgende projecten:

 • Hyperledger Sawtooth: een modulaire blockchain-suite ontwikkeld door Intel.
 • Hyperledger Iroha: een consortium van Japanse bedrijven dat zich richt op de implementatie van Hyperledger op mobiele telefoons.
 • Hyperledger Fabric: een door IBM geleid project dat veelgebruikte codeertalen zoals Java ondersteunt.
 • Hyperledger Burrow: een op smart contract-gebaseerd platform dat is ontworpen om interoperabel te zijn met de virtuele machine van Ethereum.
 • Hyperledger Explorer: een blockchain-module, die wordt gehost door The Linux Foundation, en ontworpen is om een ​​gebruiksvriendelijke web explorer te maken.
 • Hyperledger Indy-een project dat speciaal is ontworpen voor projecten rond individuele identiteit.

Bovendien heeft de Linux-stichting naast Hyperledger een hele reeks gratis tools gemaakt om anderen te helpen:

 • Hyperledger Caliper – laat gebruikers de prestaties van een blockchain meten
 • Hyperledger Cello – een blockchain als een servicetool.
 • Hyperledger Composer – een tool voor het bouwen van blockchain-bedrijfsnetwerken

Hoe werkt Hyperledger?

Hyperledger is modulair ontworpen, waardoor verschillende benaderingen van verschillende teams mogelijk zijn.

Momenteel zijn er een hele reeks verschillende consensusprotocollen die worden gebruikt bij verschillende Hyperledger-projecten. Teams kunnen met de meegeleverde tools werken en hun eigen aangepaste blockchains bouwen.

Hyperledger heeft 10 eigen codebases, waarvan er twee actief worden gebruikt, terwijl de andere acht frameworks zijn waarmee mensen hun eigen blockchains kunnen bouwen.

Dit is een heel andere benadering van de consensusbenadering van netwerken zoals Ethereum en Bitcoin, die de hele gemeenschap ertoe moeten brengen consensus te bereiken over potentiële veranderingen.

Wat kun je zoals maken met Hyperledger?

Dankzij het modulaire ontwerp worden er momenteel een heleboel projecten ontwikkeld met behulp van Hyperledger, zoals:

 • ♳ Social plastic – dat afvalplastic omzet in een verhandelbare valuta
 • ⚕️Pokitdok – helpt om nieuwe producten voor de gezondheidszorg sneller op de markt te brengen
 • ?Cicero – smart contract-platform dat wettelijk afdwingbare contracten kan maken met behulp van code
 • ?The Spot Exchange – autonoom systeem voor het verbinden van kopers en verkopers van parkeerplaatsen.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN