Cardano weer één stap dichterbij de introductie van smart contracts!

Het bekende blockchain-project Cardano (ADA), de op vier na grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie, is vaak bekritiseerd om zijn langzame, maar goed berekende ontwikkeling. Zo wachten we al een geruime tijd op de introductie van smart contracts, echter is gisteren bekend geworden dat de zogenaamde ‘Ethereum-killer’ één belangrijke stap heeft gezet richting de langverwachte upgrade.

Zoals wij eerder al bekendmaakten op onze website heeft Cardano nog niet zo lang geleden het eerste testnet van zijn Alonzo-uitrol gelanceerd, dat smart contracts zou moeten introduceren op de blockchain. Cardano kwam echter gisteren weer in het nieuws na een gesprek waarin IOHK’s Marketing Director Tim Harrison, Head of Delivery Nigel Hemsley en Delivery Lead Dimitris Poulopoulos de laatste updates van het ecosysteem benadrukten. Misschien wel de meest cruciale van deze ontwikkelingen werd getweet door IOHK, waarin het het volgende aankondigde:

“Het eerste eenvoudige smart Plutus-contract is deze week met succes uitgevoerd op het AlonzoBlue Cardano-testnet.”

Om verder uit te werken, is het respectievelijke smart contract geschreven in een specifieke Cardano-geprogrammeerde taal genaamd Plutus. Als onderdeel van de Alonzo Blue-fase, de eerste fase, bevatte het een opdrachtregelinterface (CLI) voor het schrijven van smart contract in “Hello World”-stijl. De beginfase van Alonzo omvat slechts een beperkt aantal stakingspooloperators en vroege Cardano (ADA)-enthousiastelingen, genaamd “pioniers”.

Om dergelijke experimenten te ondersteunen, heeft het project samengewerkt met verschillende externe teams, namelijk Altlabs, Eleks, Mlabs, Obsidian en andere partners om aan use cases te werken. Deze omvatten een verscheidenheid aan gedecentraliseerde financiële segmenten, zoals gedecentraliseerde data-oracles, gedecentraliseerde beurzen (DEX’s), liquiditeits- en stakingspools, uitleen-/leentools, door crypto ondersteunde stablecoins en NFT’s.

Hoe nu verder?

Zodra deze beperkte set van partners en pioniers compatibel is met deze basisscripts, volgt de volgende fase, namelijk Alonzo White. Maar om dat te laten gebeuren, moet eerst het volgende gebeuren, volgens Nigel Hemsley:

“… ze moeten met succes bewijzen dat ze on-chain kunnen indienen, valideren en uitvoeren.”

Als Alonzo White echter succesvol is in dat aspect, is hij van plan om 500 leden van de gemeenschap, pioniers, stakepool operators (SPO) op te nemen en hen in juli aan boord te brengen.

Ten slotte, in de integrale laatste fase, Alonzo paars, zal het testnet volledig openbaar zijn met alle Pioniers aan boord met de DApps van de partners.

Volgens het uitrolplan van Alonzo zullen de smart contracts volgens planning in september volledig zijn geïmplementeerd. Het is eigenlijk onnodig om te zeggen dat met dergelijke ontwikkelingen de verwachtingen zullen stijgen en dat geldt ook voor de prijs van de altcoin. Op het moment van schrijven stond de Cardano koers ongeveer op $1,47, na een correctie van ongeveer 3,7% in 24 uur.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!