Turkse cryptobeurs Vebitcoin onder druk

Na ons bericht eerder deze week over de Turkse Thodex beurs, is nu ook een andere grote Turkse cryptobeurs Vebitcoin onder druk komen te staan. Die verhoogde druk komt mede door de Turkse overheid, die aankondigde dat ze vanaf 30 april betalingen met cryptomunten gaan verbieden.

France24 rapporteerde dat na de problemen rond de Thodex beurs en zijn gevluchte CEO, ook Vebitcoin in het vizier van regulatoren was gekomen. Ondertussen werden zowel de CEO als enkele werknemers gearresteerd en liggen het bedrijf en de activiteiten onder toezicht.

De problemen bij Thodex begonnen nadat de beurs een actie had gestart die Dogecoins aan investeerders aanbood aan een vierde van de marktprijs. Omdat het niet mogelijk bleek te zijn om die Dogecoins terug te verkopen, trokken de Thodex-gebruikers van leer tegen de beurs. Turkse regulatoren grepen in en de bal ging aan het rollen.

Vebitcoin kondigde op zijn website een tijdelijke stop aan van transacties en handelingen op de beurs. Volgens hen zelf omwille van de verhoogde druk op de beurs nadat de overheid de striktere regels rond cryptovaluta de wereld in stuurde.

“Door de recente ontwikkelingen in de crypto-industrie zijn onze transacties veel intenser geworden dan verwacht” zei de beurs. “We bevinden ons in een zeer moeilijk proces op financieel gebied. We hebben besloten onze activiteiten tijdelijk te staken om aan alle voorschriften en claims te voldoen.”

Stijgende inflatie en stijgende vraag naar cryptomunten

Data van Chainalysis tonen aan dat het totale volume van cryptotransacties in Turkije van november vorig jaar tot maart van dit jaar, steeg van $50 miljoen naar $720 miljoen. Dat maakt van Turkije de vijfde grootste cryptomarkt. Het kan nog vele malen groter zijn aangezien veel Turkse investeerders buitenlandse platformen gebruiken. Sommige analisten leggen de stijgende populariteit van crypto naast de inflatie van de Turkse Lira die de voorbije maanden fors steeg. Zij zeggen dat de Turken louter op zoek zijn naar manieren om hun financiële situatie te beschermen.

De Turkse centrale bank daarentegen legt het probleem bij de ongereguleerde cryptomarkt. Met de Thodex en Vebitcoin beurzen heeft de Turkse president Erdogan alleszins twee goede voorbeelden van hoe het niet moet. Ze gebruiken deze dan ook om aan te tonen dat investeren in crypto niet zonder gevaar is. Een volledig verbod op het gebruik van cryptomunten als betaalmiddel is de volgende stap die de Turkse overheid neemt, om de Turkse economie en burgers te beschermen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!