Europese Centrale Bank vermoedt een digitale euro te lanceren

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, heeft gezegd dat haar “vermoeden” is dat Europa een digitale euro zal lanceren. Ze gaf gisteren op het ECB Forum on Central Banking 2020 aan dat, hoewel de centrale bank niet “racet om de eerste te zijn”, ze gelooft dat er een besluit zal worden genomen om verder te gaan met het project.

Ze ging verder met:

“Als het gaat bijdragen aan een betere monetaire soevereiniteit en een betere autonomie voor de eurozone, denk ik dat we het moeten onderzoeken. Als het grensoverschrijdende betalingen mogelijk gaat maken, die in een flink aantal uithoeken van onze grote wereld erg bewerkelijk zijn, dan moeten we het onderzoeken.”

Haar opmerkingen komen nadat de ECB op 2 oktober aankondigde dat ze haar inspanningen om de ontwikkeling van een digitale euro – een zogenaamde Central Bank Digital Currency (CBDC) – te onderzoeken, zou intensiveren met de lancering van een openbare raadpleging en experimenten. De digitale euro wordt echter gezien als een aanvulling op contant geld, en niet als een middel om het te vervangen.

De ECB-taskforce publiceerde ook een uitgebreid rapport over de implicaties van de uitgifte van een digitale euro, waarin verschillende scenario’s werden geïdentificeerd. Deze scenario’s omvatten een toegenomen vraag naar elektronische betalingen in Europa, een aanzienlijke daling van het contant geldgebruik, een brede acceptatie van CBDC’s uitgegeven door andere centrale banken en de lancering van wereldwijde particuliere betalingsinitiatieven.

Het laatste scenario lijkt te verwijzen naar de door Facebook voorgestelde stablecoin Libra, die algemeen wordt beschouwd als een katalysator voor het werk van centrale banken aan CBDC’s. De poging van China om een ​​digitale yuan uit te rollen – die al in de praktijk wordt beproefd – wordt gezien als een andere belangrijke stimulans voor westerse regeringen.

Tijdens het evenement van donderdag zei Lagarde dat zelfs als de beslissing wordt genomen om door te gaan met het digitale europroject, het niet “meteen beschikbaar zal zijn”. De ECB zou volgens Lagarde nog steeds een reeks kwesties moeten beoordelen, waaronder bezorgdheid over het witwassen van geld en terrorismefinanciering, de privacy van gebruikers en welke technologie het zal gebruiken.

Ze voegde eraan toe dat een digitale lancering van de euro waarschijnlijk tussen de twee en vier jaar zal duren.