Rusland stelt nieuwe wet voor om mensen te verplichten hun crypto-wallets te registreren

Het Russische ministerie van Financiën heeft een nieuw wetsvoorstel opgesteld over de regulering van cryptocurrencies dat, als het van kracht wordt, inwoners zou dwingen om hun crypto-wallets te registreren – of een gevangenisstraf van maximaal drie jaar te riskeren. Dit volgens een artikel dat vandaag door het lokale nieuwsplatform Kommersant gepubliceerd werd.

Volgens het voorstel moet elk natuurlijk persoon of rechtspersoon, die meer dan 100.000 roebel (ongeveer €1.100) aan cryptocurrencies per jaar heeft ontvangen, verplicht de belastingdienst op de hoogte te stellen en een overeenkomstig rapport indienen. Als deze wet niet nageleefd wordt, zouden overtreders een boete krijgen van 30% van het ontvangen bedrag, met een minimum van 50.000 roebel (€550), riskeren.

Als meer dan een miljoen roebel (€11.000) in cryptocurrencies binnen een jaar een niet-aangegeven crypto-portemonnee zou passeren, zou de eigenaar tot drie jaar gevangenisstraf of een taakstraf kunnen krijgen, stelde het document voor.

Als deze wijzigingen worden goedgekeurd, zullen ze volgens lokale advocaten met terugwerkende kracht in werking treden, dus Russische cryptohouders zullen ook hun 2020-transacties in hun rapporten moeten opnemen.

Kommersant merkte op dat het strafrechtelijke deel van de amendementen vrij uitgebreid is. “Het gebruik van cryptocurrencies bij het plegen van een misdrijf” wordt bijvoorbeeld voorgesteld om te worden erkend als een verzwarende omstandigheid. Maar het wetsvoorstel is niet alleen beperkt tot het grondgebied van Rusland.

Buitenlandse entiteiten – zoals beurzen, bewaarinstellingen en andere organisaties uit een zeer breed beschreven lijst – worden ook voorgesteld om kwartaalrapportages over Russische cryptocurrency-transacties naar de belastingdienst te sturen. Dit zal echter lastig zijn om te handhaven, aangezien “bijna niemand dit serieus zal nemen”, stelde Roman Yankovsky, een lid van de commissie voor juridische ondersteuning van de digitale economie van de Russian Lawyers Association.

Een vergadering om de nieuwe wijzigingen te bespreken is deze week gepland, aangezien het ministerie van Financiën het wetsvoorstel al naar verschillende ministeries heeft gestuurd, voegde het bureau eraan toe.

Zoals wij eerder al meldde, blijven de Russische autoriteiten steeds strengere wijzigingen aanbrengen aan hun wetgevingen omtrent cryptocurrencies. Onlangs diende het een nieuwe wet in die het voor miners illegaal zou maken om beloningen te ontvangen in cryptocurrencies, zoals Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH). Dit maakt het dus verwarrend over hoe het land precies tegenover de technologie staat.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!