Bitcoin-miners blijven vol vertrouwen, terwijl hash snelheid nieuw record vestigt

Na de Bitcoin halvering maakten verschillende prominente figuren in de crypto-markt zich zorgen over welke invloed dit zou hebben op Bitcoin-miners. Deze zorgen blijken nu echter ongegrond te zijn geweest. In de afgelopen week bereikte de hash snelheid namelijk een nieuwe recordhoogte van 125 miljoen TH/s.

Bron: Blockchain.com

Rond de tijd van de halvering hebben sommige leidinggevenden in de industrie hun bezorgdheid geuit dat de daling van de blokbeloningen, van 12 BTC naar 6,25 BTC, zou leiden tot de ineenstorting van het netwerk, omdat niet-winstgevende miners hun installaties zouden uitschakelen. Dit blijkt echter niet gebeurd te zijn en miners tonen nog steeds vertrouwen in de koningsmunt.

Destijds waarschuwde Digital Asset Manager bij Caprioleio, Charles Edwards, voor een samenloop van factoren, waaronder stijgende productiekosten en een stagnerende prijs, die een capitulatie van miners zouden veroorzaken. Hij zei het volgende:

“Dit wordt de meest brute Bitcoin halvering in de geschiedenis. De productiekosten zullen ongeveer verdubbelen tot $14.000. 70% boven de huidige prijs. Laatste halvering was de prijs slechts 10% onder de productiekosten en de prijs en HR stortten in met -20%. Nu zonder FOMO, verwacht ik een grote capitulatie van miners. 30%+”

Moeilijkheidsgraad volgt?

Nu de hash snelheid van Bitcoin opnieuw de hoogste niveaus ooit bereikte, zijn de verwachtingen dat de moeilijkheidsgraad zal volgen. Op dit moment is de moeilijkheidsgraad 15,8t, wat lager is dan het hoogste punt ooit van 16,5t in maart 2020.

Bron: Blockchain.com

Miningpool BTC.com schat echter dat de moeilijkheidsgraad binnenkort zelfs naar 17t zal stijgen en de vorige recordhoogte zal overtreffen.

Waarom deze stijging?

Een deel van de reden waarom de Bitcoin hash snelheid zo hard is gestegen komt omdat de nieuwe generatie Bitcoin-mininghardware veel efficiënter is dan de voorgangers, aldus Tim Rainey, Chief Financial Officer van Greenidge Generation. Dit effect wordt versterkt wanneer rekening wordt gehouden met de schaal van operaties die nu de Bitcoin-mining domineren.

Hij zei het volgende:

“Dit verschil is twee keer het geval bij marktleidende Antminer-machines van Bitmain, waar Antminer S19 tweemaal de hashrate heeft van zijn voorganger Antminer S17. Bovendien, grotere bulkbestellingen van industriële datacenters, die hun oudere machines hebben uitgefietst, hebben dit proces versneld.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!