CBDC is misschien wel één van de belangrijkste trends in de komende 10 jaar, aldus Visa’s hoofd crypto

Digitale valuta’s vanuit de centrale bank, of CBDC’s, zullen misschien wel één van de belangrijkste trends in het komende decennium zijn, beweert Visa’s hoofd crypto. Dit volgens een artikel dat gisteren op Cointelegraph verscheen.

Cuy Sheffield, die de crypto-projecten van creditcardgigant Visa runt, tweette dat “als overheden CBDC evalueren, het pad dat ze besluiten te nemen grote gevolgen zal hebben voor privacy, monetaire soevereiniteit, geopolitieke en financiële inclusie, evenals de wereldwijde acceptatie van crypto-dollars en Bitcoin“. Hij zei het volgende:

“Ik zou beweren dat digitale valuta’s vanuit de centrale bank (CBDC’s) één van de belangrijkste trends is voor de toekomst van geld en betalingen in de komende tien jaar. Ongeacht iemands persoonlijke opvattingen over of het goed of slecht is, is de realiteit dat er wereldwijde interesse in is en dat gaat niet weg.”

Sheffield is al een tijdje een voorstander van een CBDC. In mei zei Sheffield dat centrale banken niet geïnteresseerd zijn in consumentgerichte digitale valuta-oplossingen. Visa was niet verlegen over haar interesse in digitale valuta. Het bedrijf diende eerder dit jaar nog een patentaanvraag in voor een digitale valuta.

Bank voor internationale betalingen (BIS), gelooft ook in CBDC’s

Begin deze maand plaatsten wij nog een artikel waarin duidelijk werd dat de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) aangegeven had dat digitale valuta’s vanuit centrale banken (CBDC’s) de toekomst van geld zouden kunnen zijn. Dit volgens een nieuw economisch jaarverslag vanuit de organisatie.

In het jaarverslag laat de BIS zien dat centrale banken goed gepositioneerd zijn om innovatieve veranderingen in de huidige betalingsinfrastructuur teweeg te brengen, en zei:

“Technologie – met name op het gebied van digitale valuta – biedt mogelijkheden voor betalingssystemen. CBDC’s combineren deze innovatieve technologie met de beproefde basis van centrale banken. Het is de keuze van de centrale banken om dit in te zetten voor het algemeen welzijn. Ze kunnen hun rol als katalysator, opziener en operator combineren en een geheel nieuwe set betalingsregelingen ontwikkelen die op digitale valuta draaien.”

Amerika’s langzame reactie op blockchain-technologie kan desastreus zijn voor het land

In een interview met Wall Street Journal-verslaggever Paul Vigna van vorige maand, zei de mede-oprichter en uitvoerend voorzitter van Ripple, Chris Larsen, dat het langzame handelen van de Verenigde Staten, wat betreft het experimenteren, implementeren en reguleren van de blockchain- en cryptocurrency-industrie, desastreus zou kunnen zijn voor het land.

China loopt duidelijk voor op de VS als het gaat om het adopteren en investeren in blockchain en digitale valuta. Terwijl de twee landen een technologische koude oorlog ingaan, kan China’s toekomstige controle over het wereldwijde financiële systeem verwoestend zijn voor de financiële macht die de VS vandaag de dag heeft, zei Larsen.

Hij waarschuwde verder dat China in een dergelijk geval de macht van Amerika kan beperken om defensiebetalingen aan zijn bondgenoten te doen of Amerikaanse banken en bedrijven, met een lage “Chinese sociale kredietscore”, kan blokkeren en de afwikkelingstijd voor hun betalingen kan controleren.

Zelfs als er een kleine kans was dat China dit zou kunnen doen, moet de VS het in de gaten houden en ervoor zorgen dat ze op dit gebied betrokken zijn om sterke concurrentie voor het land te creëren, concludeerde Larsen.

Minister Hoekstra gelooft in het concept van een CBDC

Vorige maand plaatsten wij nog een artikel waarin de Nederlandse Minister van Financiën, Wopke Hoekstra, sprak over de mogelijkheid van een digitale valuta vanuit De Nederlandsche Bank.

Hij zei dat hij niet gelooft in het concept van een Nationale Betaal- & Spaarbank (zonder winstoogmerk), maar dat hij wel gelooft in het concept van een digitale valuta vanuit de centrale bank.

Een Twitter-gebruiker, genaamd Thomas Bollen, plaatste een samenvatting van het debat op Twitter:

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!