Institutionele interesse in Bitcoin blijft toenemen

Volgens een recente analyse van social media blockchain-gegevensbedrijf The TIE zijn institutionele investeerders nu eindelijk (grootschalig) de cryptocurrency-markt aan het betreden. Het bedrijf meldde namelijk op 18 juni dat volgens de NVTweet Ratio, die de waarde van Bitcoin en het niveau van social media-vermeldingen van “Bitcoin” koppelt, een recordhoogte bereikt had.

Het bedrijf tweette het volgende:

“Bitcoin handelt op een ATH op het gebied van zijn sociale activiteit.

Verhogen van de NVTweet Ratio kan erop wijzen dat BTC nu meer wordt aangedreven door institutionele handel, aangezien de marktkapitalisatie sneller toeneemt dan het sociale volume.

NVTweet-ratio = marktkapitalisatie / 1 miljoen / 30 dagen gemiddeld tweet-volume.”

De gegevens bevestigen het vermoeden van The TIE

Eerder deze maand werd er een grafiek samengesteld door Nick Chong, schrijver voor Bitcoinist, met gegevens uit de SEC-documenten van Grayscale Investments en gegevens van ByteTree, een blockchain-datasite.

De gegevens gaven aan dat de Grayscale Bitcoin Trust, in de afgelopen ~12 weken, ongeveer 63.000 munten heeft aangekocht. In dezelfde periode verzamelden miners ongeveer 125.368 munten door mining.

Dat wil zeggen, dat Grayscale Investments (namens haar klanten) meer dan 50% van de gedolven Bitcoin gekocht heeft.

Nick Chong gaf het volgende aan:

“Institutionele beleggers verzamelen enorme hoeveelheden Bitcoin. Voeg nu beurzen en de halvering ook hier nog aan toe.”

De institutionele invloed wordt verder versterkt door gegevens van de CME, de belangrijkste institutionele markt voor Bitcoin-handel. De beurs meldt namelijk dat de Open Interest voor haar Bitcoin futures-contracten sinds begin 2020 met 310% is gestegen.

De Open Interest voor haar Bitcoin opties is zelfs nog harder gestegen dan de Bitcoin futures, althans procentueel gezien.

1xbit

Veel meer interesse vanuit institutionele investeerders

Eerder deze maand plaatsten wij nog een onderzoek van Fidelity Digital Assets, een grote fondsbeheerder met ruim $2 biljoen in zijn portfolio. Volgens het onderzoek is het aantal Amerikaanse institutionele beleggers, die in 2020 crypto-derivaten hebben gekocht, aanzienlijk gestegen.

De enquête, die plaatsvond tussen november en maart, werd voorgelegd aan 774 instellingen in de Verenigde Staten en in Europa.

De organisatie gaf verder aan dat het institutionele sentiment verbeterde ten opzichte van cryptocurrencies:

“[Bijna] 80% van de ondervraagde investeerders vond iets aantrekkelijks aan de activaklasse.”

Amerika: 22% meer investeren in cryptocurrencies

Volgens het onderzoek hebben institutionele beleggers het percentage van hun portfoliotoewijzing aan cryptocurrencies, met 22% verhoogd:

“22% van de Amerikaanse respondenten, die in digitale activa hebben geïnvesteerd, hebben blootstelling gekregen via futures, wat een aanzienlijke stijging is ten opzichte van 9% van de Amerikaanse investeerders die in 2019 werden ondervraagd.”

Het rapport van Fidelity stelt dat de “recente marktgroei in het aantal crypto-native en gevestigde dienstverleners, die contante en fysiek afgewikkelde futures-contracten aanbieden” kan helpen deze grote toename van de blootstelling aan crypto-futures te verklaren.

Europa: 36% meer investeren in cryptocurrencies

De enquête, die dinsdag 9 juni werd vrijgegeven, gaf ook aan dat 36% van de respondenten – 279 instellingen in de Verenigde Staten en Europa – momenteel al geïnvesteerd hebben in digitale activa. Hedgefondsen en durfkapitaalfondsen waren de twee met de grootste exposure, hoewel Fidelity ook een sterke prestatie liet zien bij family offices en vermogende particulieren (HNWI’s).

Tom Jessop, president van Fidelity Digital Assets, zei het volgende:

“Deze resultaten bevestigen een trend die we in de markt zien naar een grotere interesse in en acceptatie van digitale activa als een nieuwe beleggingscategorie.”

Interessant genoeg lijkt het erop dat Europese instellingen (45%) veel vaker crypto zouden hebben in vergelijking met hun Amerikaanse tegenhangers (27%). Deze trend speelde ook een rol in het sentiment, waar 82% van de Europese institutionele beleggers iets aantrekkelijks vond aan digitale activa, tegenover 74% in de Verenigde Staten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!