Hoge Ethereum (ETH) transactiekosten waarschijnlijk onderdeel van chantage

Het is vast niemand ontgaan dat de afgelopen week verschillende Ethereum (ETH) transacties zijn geplaatst, waarbij de transactie vergoedingen aanzienlijk hoog waren. Veel gebruikers waren dan ook erg nieuwsgierig naar wat nou exact de reden is van deze absurde hoge transactiekosten.

Nieuwe rapporten beweren dat deze Ethereum transacties onderdeel zijn van een chantage plan gericht op een cryptocurrency exchange. De geruchten gaan rond dat de hackers een cryptocurrency exchange hebben aangevallen. Hierdoor zouden ze de controle over verschillende servers hebben en bepaalde functies van het platform. Met de transacties zouden de hackers naar verluidt losgeld eisen van een cryptocurrency exchange.

Multi-signature wallet

Echter is de cryptocurrency exchange slim geweest door een multi-signature wallet op te zetten. Dit is een wallet waarbij meerdere eigenaren toestemming moeten geven voordat een transactie geplaatst kan worden. Bij het aanmaken van deze wallet ontvangen meerdere eigenaren een handtekening, waarmee een transactie moet worden bevestigd. Hierdoor hebben hackers niet de mogelijkheid om de inhoud van de cryptocurrency wallet naar hun eigen adressen te sturen, mits ze ook de andere handtekeningen in hun bezit krijgen.

Wat de hackers wel kunnen doen is een transactie verzenden naar adressen die goedgekeurd zijn in het adresboek. Bij deze transacties kunnen ze zelf ook de transactiekosten bepalen.

1xbit

Vitali Buterin tweet over situatie

De mede-oprichter van Ethereum Vitalik Buterin merkte in een recente tweet op dat het waarschijnlijk chantage is. Hackers konden gedeeltelijke toegang krijgen tot de sleutel van een cryptocurrency exchange wallet en dreigen de txfees te ‘verbranden’, mits ze een vergoeding ontvangen.

“Dus de miljoen dollar txfees * kan * eigenlijk chantage zijn. De theorie: hackers hebben gedeeltelijke toegang tot de crypto exchange sleutel verkregen; ze kunnen de fondsen niet opnemen, maar kunnen no-effect txs met gasprijs verzenden. Ze dreigen dus alle fondsen te ‘verbranden’ via txfees, tenzij de hackers een vergoeding ontvangen.”

Handelaar betaalt $2,6 miljoen transactiekosten voor $130 Ethereum

Eerder deze week plaatste een cryptocurrency handelaar een transactie van 0,55 Ethereum ($130 dollar) op de Ethereum (ETH) blockchain een betaalde 10.668 Ethereum (2,5 miljoen dollar) aan transactiekosten.

De speculanten waren het over het algemeen eens dat de wallet eigendom was van een crypto exchange. De frequentie van uitgaande transacties leek dit namelijk te bevestigen.

Na deze bizarre transactie werd er binnen 24 uur een tweede transactie van 350 Ethereum verzonden vanuit dezelfde wallet. Tijdens deze transactie werd opnieuw een groot bedrag betaald aan transactiekosten van maar liefst $2,6 miljoen.

Echter bleef het niet bij deze transacties, want de dag erna zag het Ethereum netwerk een derde merkwaardige transactie, maar dit keer vanuit een andere wallet. De transactie betaalde 2.310 ETH om 3.221 Ether te verplaatsen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!