Energy Web Token: letterlijk en figuurlijk een Power-House!

Deze review is gemaakt is door onze YouTuber Robert Vermeulen.

We gaan het vandaag hebben over de Energy Web Token (EWT) van EnergyWeb.org. Dit is naar mijn mening de meest veelbelovende altcoin die nu op de markt is en zal wereldwijd vele huishoudens domineren. Wanneer ik op zoek ga naar de grondleggers van de aankomende bullrun, staat deze toch wel bovenaan op mijn lijstje. Ik zal jullie in de review vertellen waarom.

Wat is het project?

De Energy Web Foundation heeft afgelopen maand aangekondigd dat het ’s werelds eerste, op maat gemaakte, openbare, open source, enterprise-grade blockchain van de energiesector heeft gelanceerd: de Energy Web Chain (EW Chain). Deze blockchain gaat zorgen voor peer-to-peer transacties ten behoeve van de energiemarkten die wij momenteel handhaven.

Dat klinkt allemaal super leuk natuurlijk, maar we zijn wel eens vaker beet genomen met populaire termen als deze. Daarom besluit ik maar gelijk met de deur in huis te vallen door te laten zien wie dit netwerk aan het realiseren zijn. Meer dan 10 EWF-partners, waaronder nutsbedrijven, netwerkexploitanten en blockchain-ontwikkelaars, hosten de validators geheel zelf dit netwerk. De namen zullen bij velen van jullie al jaren bekend zijn:

APG, Stedin, Shell, Acciona, Fluvius, Electric Blue, Tenaska, Tepco, Merkle Tree Capital, EDF, Slock.it, Skytale Ventures, SP Group, Wirepas, FlexiDAO gmBH, Elocity, Elia Group, AES, Engie/TEO, Digital Virtues, Mercados Electricos, Oli Systems GmbH, L03 Energy

Deze organisaties, vormen de basis van het openbare Proof-of-Authority (PoA) blockchain netwerk van de Energy Web Chain. Dit is een publiekelijk toegankelijk, op Ethereum gebaseerd, netwerk met geautoriseerde validators. De blockchain zelf is echter openbaar, elk bedrijf, individu of apparaat met internetverbinding kan zonder toestemming transacties uitvoeren via het netwerk. Het is alleen zo dat je een partner van het bedrijf moet zijn om validator te worden.

Dit op PoA gebaseerde ontwerp van de blockchain heeft drie extra voordelen voor de energiesector:

  1. Schaalbaarheid
  2. Energie-efficiëntie (wat ook neerkomt op lage transactiekosten voor de energiemarkt deelnemers die het netwerk gebruiken)
  3. Verhoogde naleving van de regelgeving.

EWF werd begin 2017 opgericht met de steun van mede-oprichters Rocky Mountain Institute en Grid Singularity, evenals een collectief van 12 oorspronkelijke gelieerde ondernemingen. Begin 2018 had EWF de 40 affiliates overtroffen en begin 2019 de 100 affiliate-drempel. Ondertussen hebben ze een groeiende lijst van gerespecteerde nutsbedrijven en netbeheerders. Daarnaast heeft het bedrijf demonstraties, pilots en zelfs pre-commerciële implementaties gelanceerd op Energy Web testnet, waaronder PJM-EIS, SP Group, Acciona, Iberdrola, Elia & Stedin, en vele anderen.

Met ’s werelds grootste energie-blockchain-ecosysteem is Energy Web op weg naar massale acceptatie en schaalbaarheid. Ter ondersteuning helpt een uitbreidende set open-source toolkits voor softwareontwikkeling (SDK’s) de ontwikkelingstijd van commerciële gedecentraliseerde applicaties (dApps) te versnellen, terwijl het EW Link-protocol alles mogelijk maakt, van SCADA-systemen tot slimme meters tot randapparaten (bijv. omvormers, EV’s, thermostaten, etc) om verbinding te maken met de EW-keten en transacties uit te voeren via hun digitale identiteit. En juist hier is een zeer verrassende partner van Energy Web bij betrokken, Ledger.com!

Nu hoor ik de meeste van jullie al denken “Die doen toch alleen aan crypto hardware wallets?!”. Dat doen ze zeker, maar door de samenwerking met Energy Web is al naar buiten gekomen dat Ledger.com nu ook slimme meterkasten aan het ontwerpen is, die live met de Energy Web blockchain zullen communiceren. Deze apparaatjes van Ledger.com zullen de naam Ledger Origin gaan heten.


EWF heeft in een persbericht aangegeven dat het momenteel 17 dApps volgt die draaien op het Energy Web testnet, dat naar verwachting de komende weken live zal gaan. Deze eerste golf van dApps richt zich op het creëren van klant- en bedrijfswaarde door de markten voor handel in hernieuwbare energie uit te breiden, de effectiviteit en diepte van vraagrespons programma’s te vergroten en het opladen van elektrische voertuigen te stroomlijnen.

De Energy Web Token (EWT)

Zoals bij de meeste openbare blockchains, beschikt de Energy Web blockchain over een native first-layer utility-token, genaamd Energy Web Token (EWT). De token doet het volgende: het netwerk beschermen tegen wangedrag, validators compenseren via transactiekosten en validatie toekenningen blokkeren (dit zijn tevens exact dezelfde eigenschappen als die van Ethereum).

Gebruikers en applicatieontwikkelaars zijn niet verplicht om EWT voor hun eigen applicaties te gebruiken, behalve voor het betalen van de transactiekosten op de EW Chain.

Ze kunnen cryptocurrencies of fiat-valuta’s gebruiken, evenals tokens van de tweede laag, die eigen specifieke toepassingen hebben (precies zoals de tokens onder Ethereum).

Goedkeuring van een multi-token-standaard voor energie attributen (EAC’s)

Certificaten van energie attributen (EAC’s) worden gebruikt om te bewijzen dat hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, wind of waterkracht op een bepaalde plaats, op een bepaald moment en met een bepaald volume, elektriciteit hebben opgewekt.

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat non-fungible tokens perfect passen bij certificaten voor energie attributen, aangezien de belangrijkste taak van het certificaat is om de elektriciteit te traceren die op een bepaald moment geproduceerd is. De oplossing die ze bij Energy Web echter hebben gekozen is de multi-token-standaard ERC-1155.

Dit combineert een non-fungible token met een fungible-component, die vergelijkbaar is met ERC-20-tokens, en daarom op een vergelijkbare manier kan worden overgedragen en gebundeld.

In detail slaat de non-fungible token de apparaat informatie en het tijdsbestek van het certificaat op en slaat het fungible deel het energie volume op dat in dat tijdsbestek is gegenereerd. Een apparaat eigenaar zou bijvoorbeeld certificaten aanvragen voor de maand januari waarin apparaat X 100 megawattuur (MWh) aan hernieuwbare energie heeft opgewekt.

Het certificaat dat via de blockchain wordt opgeslagen, is een multi-token met een inwisselbaar deel van 100 tokens (of een kleinere benaming, afhankelijk van de situatie). Deze 100 tokens kunnen op elke mogelijke manier van eigenaar veranderen, net als elk ander fungible-token, maar dankzij de gegevensstructuur van het multi-token kan elk van deze fungible-tokens informatie bevatten over de non-fungible-token waartoe ze behoren.

Zo kan elke MWh aan energie worden aangesloten op apparaat X en de maand januari. Het tijdsbestek kan zo gedetailleerd als nodig worden gemaakt (bijvoorbeeld per uur), afhankelijk van het gebruik.


Het ultieme einddoel van dit project is dus dat er handel plaats kan vinden tussen diverse varianten van energie,. De energie die door wie dan ook opgewekt kan worden en kan door wie dan ook aangekocht worden. Dit willen ze middels dit project, de Energy Web blockchain, gedecentraliseerd maken om zo een geheel nieuwe marktwerking tot stand te brengen en om de tussenpersonen buitenspel te zetten. (Lees: monopolie van energieleveranciers).

The Energy Web Decentralized Operating System (EW-DOS)

Dit systeem is een open source stapel van gedecentraliseerde software en standaarden, waaronder de Energy Web Chain en verschillende toolkits voor softwareontwikkeling (SDK’s). EW-DOS is het nieuwe digitale DNA van het netwerk, een gedeelde technologie die draait op een gedecentraliseerd netwerk dat wordt beheerd door enkele van ’s werelds meest gerespecteerde energiebedrijven.

Disclaimer: Dit is een review die gemaakt is door Robert Vermeulen. De bovengenoemde opinie is niet per definitie de mening van CryptoBenelux als bedrijf. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direct of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in het bericht.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!