50 Bitcoin (BTC) uit 2009 werden gisteren voor het eerst verplaatst

Een Bitcoin-portemonnee, die voor het eerst in 2009 werd geopend, heeft gisteren plotseling 50 BTC verplaatst in één transactie. Hierdoor is er veel speculatie ontstaan over wie de eigenaar zou zijn van deze BTC, en sommigen suggereren zelfs dat het Satoshi Nakamoto zou kunnen zijn.

Maar wie was het en wat betekent het?

Gegevens van Glassnode hebben onthuld dat een niet-uitgegeven output van Bitcoin-transacties (UTXO), ouder dan 10 jaar, gisteren verplaatst werd. Dit betekent dat enkele van de vroegst gedolven Bitcoins nu weer op de markt zijn. Het is echter onmogelijk om te weten wie het heeft verplaatst en met welk doel. Dit heeft het speculeren niet tegengehouden.

Sommigen zeggen dat het de enige echte Satoshi Nakamoto is, de maker van Bitcoin, of iemand in de buurt van Satoshi die al vroeg bij het project betrokken was.

De UTXO dateert helemaal uit 9 februari 2009, slechts een maand na de creatie van Bitcoin. WhalePanda, een Bitcoin-investeerder en -onderzoeker, zegt dat er in 2009 ook meerdere miners waren en dat het adres geen bekend Satoshi-adres is.

Finney, Szabo of Dai?

Hoewel alle speculatie rondom Satoshi Nakamoto waar kan zijn, was hij het waarschijnlijk niet. Portefeuilles die verband houden met de geschatte 1 miljoen BTC-voorraad van Satoshi worden nauwlettend in de gaten gehouden en hebben geen betrekking op de betreffende portemonnee. Dat hoeft echter niet te betekenen dat dit niet iemand uit zijn vriendenkring kan zijn, of in ieder geval iemand die dicht bij hem staat.

In januari 2009 werd de eerste Bitcoin-transactie uitgevoerd. Op 12 januari stuurde Satoshi Nakamoto, in blok 170, 50 BTC naar Hal Finney. Naast Finney, waren er niet zoveel mensen betrokken bij de cryptocurrency. Sommigen van hen zijn Nick Szabo en Wei Dai.

Toen de 50 Bitcoin in kwestie op 9 februari 2009 werden gemined, waren deze praktisch waardeloos. Bitcoin kreeg pas echt waarde rond de tijd dat Laszlo Hanyecz op 22 mei twee pizza’s kocht voor 10.000 Bitcoin, ter waarde van ongeveer $20.

Het is dus waarschijnlijk dat één van deze 3 personen voor deze transactie verantwoordelijk is.

Waarom nu verplaatsen?

We moeten echter toegeven dat het volkomen ongebruikelijk is dat de eigenaar nu opeens begint te verkopen, aangezien steeds meer Bitcoin-investeerders het voor de lange termijn kopen.

Er is echter een mogelijkheid dat de BTC wordt gemobiliseerd om te worden verkocht. Een ding is zeker. Crypto-markt niks ontgaat. Het is ook mogelijk dat iemand een oude portemonnee heeft gevonden. Dit zou echter niet de eerste keer zijn. In maart stuitte een Bitcoin-miner op één van zijn oude wallets uit 2010, waar nog 1.000 Bitcoin op stond, ter waarde van $8 miljoen op dat moment.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!