50 Bitcoin (BTC) is niet van Satoshi, volgens Adam Back

In de ochtend van 20 mei werd er 50 Bitcoin (BTC) uit een portemonnee verplaatst die voor het eerst in 2009 werd geopend. Dit betekent dat enkele van de vroegst gedolven Bitcoins nu weer op de markt zijn. Tegen de huidige marktprijzen bedraagt 50 BTC ongeveer $475.000. Volgens de oprichter van Hashcash, Adam Back, zijn deze Bitcoins niet uit de portemonnee van Satoshi Nakamoto. Hij tweette het volgende:

Mensen moeten rustig aan doen. Als Satoshi Bitcoin zou verkopen, dan zou hij dit zeker doen met zijn meest recente gedolven, en dus de meest anonieme. Daarnaast is dit ‘patoshi-onderzoek’ min of meer gissen en heeft hij waarschijnlijk minder munten dan mensen denken. Jullie doxen ten onrechte willekeurige vroege miners.”

Het is echter wel frappant dat Adam Back vrijwel zeker weet dat het Satoshi niet is, aangezien wij deze maand nog een artikel plaatsten over het feit dat Adam Back wel eens Satoshi Nakamoto zou kunnen zijn. In de video, genaamd “Unmasking Satoshi Nakamoto” van het YouTube-kanaal Barely Sociable, gaat de maker dieper in op de geschiedenis van Bitcoin (BTC), de voorgestelde hard fork van BitcoinXT, Blockstream en op het feit dat Adam Back Satoshi Nakamoto zou kunnen zijn.

Lees het artikel door hier te klikken!

Patoshi onderzoek

Nu weer verder naar het onderwerp van dit artikel. Het Patoshi onderzoek komt voort uit een onderzoeksblog uit 2019, toen een auteur onderzoek deed naar de inspanningen van Bitcoin miners en het onderzoek ‘Patoshi’ noemde. Deze zogenaamde Patoshi zou 1,1 miljoen Bitcoin hebben gedolven en de auteur suggereerde dat dit weleens Satoshi Nakamoto zou kunnen zijn.

Volgens Adam Back heeft de blogpost niet voldoende bewijsmateriaal om te kunnen concluderen dat dit Satoshi Nakamoto zou kunnen zijn.

Jimmy Song

Ook Bitcoin analist Jimmy Song publiceerde een bericht op Twitter waarin hij uitlegde waarom het niet Satoshi was. Hij zei het volgende:

Ik heb zojuist gepubliceerd waarom Satoshi (waarschijnlijk) sommige munten uit 2009 niet heeft verplaatst.”

Finney, Szabo of Dai?

Hoewel alle speculatie rondom Satoshi Nakamoto waar kan zijn, was hij het waarschijnlijk niet. Portefeuilles die verband houden met de geschatte 1 miljoen BTC-voorraad van Satoshi worden nauwlettend in de gaten gehouden en hebben geen betrekking op de betreffende portemonnee. Dat hoeft echter niet te betekenen dat dit niet iemand uit zijn vriendenkring kan zijn, of in ieder geval iemand die dicht bij hem staat.

In januari 2009 werd de eerste Bitcoin-transactie uitgevoerd. Op 12 januari stuurde Satoshi Nakamoto, in blok 170, 50 BTC naar Hal Finney. Naast Finney, waren er niet zoveel mensen betrokken bij de cryptocurrency. Sommigen van hen zijn Nick Szabo en Wei Dai.

Toen de 50 Bitcoin in kwestie op 9 februari 2009 werden gedolven, waren deze praktisch waardeloos. Bitcoin kreeg pas echt waarde rond de tijd dat Laszlo Hanyecz op 22 mei twee pizza’s kocht voor 10.000 Bitcoin, ter waarde van ongeveer $20.

Het is ook mogelijk dat iemand een oude portemonnee heeft gevonden. Dit zou echter niet de eerste keer zijn. In maart stuitte een Bitcoin-miner op één van zijn oude wallets uit 2010, waar nog 1.000 Bitcoin op stond, ter waarde van $8 miljoen op dat moment.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!