Facebook’s Libra zorgt voor veel commotie

Reuters meldde vandaag, vrijdag 21 juni, dat de G7 een taskforce aan het samenstellen is om te onderzoeken hoe centrale banken cryptocurrencies kunnen reguleren, zoals Libra coin. De G7-taskforce zal worden geleid door Benoit Coeure (bestuurslid van de Europese Centrale Bank).

Facebook heeft deze week hun plannen aangekondigd om een ​​nieuwe wereldwijde cryptocurrency, genaamd Libra, te introduceren, in een poging om de betalingsindustrie te veroveren.

Wereldwijde reactie op Libra is gemengd en hieronder vind je de reacties vanuit verschillende landen en personen.

Amerika

Jerome Powell, het hoofd van de Federal Reserve van de Verenigde Staten, heeft gezegd dat hij de mogelijke voordelen en risico’s van het nieuwe project erkent. Ondertussen heeft de voorzitter van het Amerikaanse Financial Services Committee er bij het sociale netwerk op aangedrongen om de ontwikkeling stop te zetten, totdat er een onderzoek kan plaatsvinden.

Tevens heeft het U.S. Senate Banking Committee op 16 juli een hoorzitting met Facebook gepland. Het Senaat gaat zich tijdens deze hoorzitting vooral focussen op het privacy aspect van het blockchain project.

Congreslid Maxine Waters zei het volgende:

“Facebook-managers moeten ook voor de commissie verschijnen om een ​​getuigenis over deze kwesties te geven.”

Frankrijk

De gouverneur van de centrale bank van Frankrijk, Francois Villeroy, zei het volgende:

“We willen openstaan voor innovatie combineren met vastberadenheid over regelgeving. Dit is in het belang van iedereen.”

Hoewel Parijs heeft gezegd dat het niet tegen het initiatief van Facebook is om een ​​financieel instrument te creëren, verzet het zich fel tegen het feit dat Libra een soevereine valuta wordt.

Er is bezorgdheid geuit over hoe te zorgen dat cryptocurrencies voldoen aan anti-witwaswetgevingen, regels voor consumentenbescherming en andere regelgeving.

Nederland

In Nederland heeft Tweede Kamerlid, Mahir Alkaya (SP), vragen gesteld aan de minister van Financiën. Dit meldde Emerce op donderdag 20 juni.

De vragen waren onder andere:

“Kunt u uitsluiten dat Facebook hiermee ook ‘too big to fail’ wordt, en daarmee impliciet van een staatsgarantie zal profiteren?”

Alkaya wil ook graag weten wat de komst van Libra zou betekenen voor de euro koers op midden- en lange termijn en hij zou graag duidelijkheid willen over hoe het plan van Facebook zich verhoudt tot de nieuwe Europese richtlijn voor betaaldiensten PSD2, en of het ook zonder PSD2 mogelijk was geweest.

Verenigd Koninkrijk

Mark Carney, de gouveneur van de Bank of England (BoE), gaf op een conferentie van centrale banken in Portugal aan dat Facebook’s nieuwe Libra-cryptocurrency echte use-cases zou kunnen hebben, mits het kan voldoen aan de wettelijke eisen.

De gouveneur zei het volgende:

“De BoE was daar om de financiële en monetaire stabiliteit te garanderen en het zou de voorstellen van Facebook zeer nauw en gecoördineerd bekijken op G7 niveau, de Bank of International Settlements, de Financial Stability Board en het IMF.”

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!