Wat veroorzaakte de Bitcoin flashcrash?

De plotselinge daling van de Bitcoin prijs (BTC) heeft ertoe geleid dat de waarde van de crypto markt is gedaald van $257 miljard naar $225 miljard. Dit betekent een daling van meer dan $32 miljard in minder dan 24 uur, maar wat veroorzaakte deze fikse daling? Volgens onderzoekers en investeerders, waaronder Su Zhu (de CEO van Three Arrows Capital) en Eric Conner (een productontwikkelaar bij Gnosis), kelderde de Bitcoin prijs zodra er een paar duizend Bitcoin verkooporders op Bitstamp werden geplaatst.

Manipulatie?

Zhu zei tegen CCN het volgende: De Bitcoin prijs op BitMEX daalde tot $6.400,-. Dit kwam omdat er een 2.000+ BTC verkooporder op Bitstamp werd opgekocht. Het lijkt op manipulatie om liquidaties op BitMEX te triggeren. Het zou prima zijn geweest als je long op Bitfinex was gegaan omdat hier de prijs niet lager is gegaan dan $7000,-. In een exclusief interview met CCN legde Zhu uit dat investeerders mogelijk gebruik hebben gemaakt van de Bitstamp API, waardoor contracten op BitMEX werden geliquideerd toen de Bitcoin prijs daalde.

Geen 2000 Bitcoin verkooporder, maar 5000 BTC

Eric Conner suggereerde dat de verkooporder op Bitstamp die leidde tot BitMEX-liquidaties mogelijk groter was dan 2.000 Bitcoin en beweert dat hij waarschijnlijk rond 5.000 BTC was (ter waarde van meer dan $ 35 miljoen). Hij zei het volgende:
“Iemand heeft 5.000 Bitcoin verkocht op Bitstamp, die BitMEX gebruikt voor 50% van zijn feed en het lijkt erop dat sommige algoritmen zijn geactiveerd die een cascade hebben gemaakt op BitMEX.”
Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!