FTX wisselt bijna 180K SOL waardoor Solana sterk kan dalen

Volgens gegevens van Solscan heeft de Solana-stakingwallet van FTX/Alameda 178.631 SOL ter waarde van $28 miljoen ingewisseld. Naar verwachting zullen deze fondsen via verschillende wallets stromen en uiteindelijk op grote exchanges belanden voor een mogelijke liquidatie.

Een wallet-adres H4y…gFZ, dat gelinkt is aan de failliete crypto-exchange FTX en handelsfirma Alameda Research, heeft 178.631 SOL-tokens, ter waarde van ongeveer $28 miljoen, ingewisseld en verspreid naar 20 adressen. Volgens de on-chain waarnemer EmberCN heeft deze wallet eerder soortgelijke transacties uitgevoerd.

FTX/Alameda voerde eerder vergelijkbare Solana-transacties uit

“De wallet H4y…gFZ, die aan FTX/Alameda is verbonden, verspreidde 7 uur geleden de gisteren ingewisselde 177.693 SOL ($23,75 miljoen) naar 20 adressen. Volgens de eerdere transactiegeschiedenis van deze adressen stroomt een groot deel van de ontvangen SOL later naar Coinbase of Binance.”

EmberCN benadrukte dat deze wallet actief ongeveer 170.000 Solana-tokens tussen de 12e en 15e van elke maand verplaatst. Op 12 september wisselde het wallet-adres 177.693 SOL in, met een waarde van $23,75 miljoen. Volgens Solscan houdt de wallet nog steeds 7,09 miljoen SOL vast, met een waarde van meer dan een miljard dollar. Deze consistente transacties zorgen voor bezorgdheid over de toekomstige prijs van Solana-tokens.

FTX en Alameda Research hadden nauwe banden met Solana voordat beide bedrijven failliet gingen. Bij de ineenstorting hadden ze grote hoeveelheden Solana, wat leidde tot een aanzienlijke prijsdaling van het activum. Sindsdien hebben wallets die aan de exchange zijn gekoppeld, hun Solana-tokenbezit geliquideerd.

In november 2023 gaf de on-chain dataprovider Lookonchain al waarschuwingen over overdrachten ter waarde van $127,5 miljoen door FTX/Alameda, waarvan $41 miljoen in Solana. In december van hetzelfde jaar verzilverde de failliete exchange 1,5 miljoen SOL, ter waarde van $90 miljoen, via Coinbase. Naar verwachting zal de exchange meer liquidaties uitvoeren via OTC-transacties om een scherpe daling van de Solana-prijs te voorkomen.

Het is nog onduidelijk waarom deze transacties plaatsvinden en of de activa direct na binnenkomst op de exchange worden verkocht. Velen speculeren echter dat de recente liquidaties deel kunnen uitmaken van FTX’s herstructureringsproces.

Solana wordt momenteel verhandeld voor $154,25 en nadert een weerstandsniveau van $161,52. Als de fondsen naar Binance of Coinbase stromen, zou SOL kunnen dalen naar de ondersteuningszone van $121,63.

Rechtbank geeft groen licht om schuldeisers terug te betalen

Een Amerikaanse faillissementsrechter heeft FTX onlangs toestemming gegeven om zijn terugbetalingsplan uit te voeren voor 98% van zijn klanten, met behulp van $16,5 miljard aan activa die zijn teruggevonden na het faillissement van de exchange. Het distributieplan van de exchange zal schuldeisers vergoeden die tijdens de ineenstorting een saldo van $50.000 of minder aan digitale activa op de beurs hadden.

De exacte datum van uitvoering is nog onbekend, maar volgens de goedkeuring zullen investeerders binnen 60 dagen worden terugbetaald zodra de datum officieel wordt aangekondigd. De recente SOL-inwisselingen vallen toevallig samen met de uitspraak van de rechter en zouden mogelijk verband kunnen houden.

FTX-oprichters Sam Bankman-Fried en Caroline Ellison zijn beiden gearresteerd en aangeklaagd. Caroline Ellison, die CEO van Alameda was en de ex-vriendin van Sam, werd op 24 september veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf nadat ze schuldig had gepleit aan zeven aanklachten. Ze werkte samen met onderzoekers en getuigde tegen Bankman-Fried tijdens zijn proces, wat leidde tot haar straf van 24 maanden.

Sam Bankman-Fried werd op zijn beurt op 28 maart veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf, nadat de jury hem schuldig bevond aan zeven aanklachten van fraude en samenzwering na het FTX-schandaal.