Bitcoin ETF’s zien na twee weken weer positieve instroom

De instroom in spot Bitcoin-ETF’s is na twee weken van aanzienlijke uitstroom, die meer dan $1,2 miljard bedroeg, weer positief geworden. Deze ommekeer valt samen met een herstel van de Bitcoin koers, die met 4,40% steeg naar $57.100 op het moment van schrijven.

Bitcoin (BTC) heeft zich sterk hersteld na een daling in het weekend tot $54.000, wat duidt op een verschuiving in het marktsentiment. Ondanks recente kritiek op Bitcoin-ETF’s heeft Matt Hougan, CIO van Bitwise, deze verdedigd en verklaard dat beleggingsadviseurs nog steeds belangstelling hebben.

Uit gegevens van Farside Investors blijkt dat de totale instroom in spot Bitcoin-ETF’s op maandag $28,6 miljoen bedroeg, waarbij Fidelity’s FBTC $28,6 miljoen ontving en Bitwise’s BITB $22,0 miljard. Tegelijkertijd zag Grayscale’s GBTC een uitstroom van $22,8 miljoen en BlackRock’s IBIT een uitstroom van $9,1 miljoen.

De instroom van gisteren biedt verlichting na de grote uitstroom van de afgelopen twee weken. Sommigen binnen de crypto-industrie suggereerden zelfs dat Bitcoin-ETF’s aan populariteit begonnen te verliezen door de daling in het marktsentiment rondom Bitcoin.

Belangrijke spelers binnen de sector blijven echter optimistisch over Bitcoin-ETF’s. Bloomberg-analist Eric Balchunas gaf aan dat hij positief blijft over de BTC-ETF’s, en voegde eraan toe dat de uitstroom van $1,2 miljard relatief klein is in vergelijking met het totale beheerde vermogen van $46 miljard van de ETF’s. Volgens hem is dit een normaal verschijnsel binnen de markt en is de uitstroom niet groot genoeg om voor zorgen te zorgen.

Jim Bianco van Bianco Research stelde vorige week dat Bitcoin-ETF’s aan terrein verliezen bij vermogensadviseurs en dat de adoptie “zeer klein” is, wat de aantrekkingskracht van het product zou verkleinen. Bitwise CIO Matt Hougan weerlegde deze stelling door te benadrukken dat Bitcoin-ETF’s sneller geaccepteerd worden door beleggingsadviseurs dan welke nieuwe ETF’s dan ook.

Hougan wees op het voorbeeld van BlackRock’s IBIT-ETF, die $1,45 miljard aan netto instroom van beleggingsadviseurs heeft aangetrokken. Dit maakt het de op één na snelst groeiende ETF die dit jaar is gelanceerd, zonder andere Bitcoin-ETF’s mee te rekenen. Hij vergeleek dit met de KLMT-ETF, die $2 miljard van één enkele investeerder ontving, maar weinig interesse van beleggingsadviseurs heeft gezien.

Hougan benadrukte dat, hoewel vermogensbeheerders een kleiner aandeel vormen van de totale kopers van Bitcoin-ETF’s, hun acceptatie van deze producten uitzonderlijk snel verloopt. Het recente herstel van de Bitcoin-prijs heeft een belangrijke rol gespeeld bij de toegenomen instroom. Op het moment van schrijven staat de prijs van Bitcoin 4,4% hoger op $57.107,12, met een marktkapitalisatie van $1,130 biljoen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!