FBI geeft waarschuwing af over Bitcoin- en Ethereum ETF’s

In een waarschuwing die gisteren werd uitgegeven, meldde de FBI dat deze Noord-Koreaanse hackers zich richten op bedrijven in de crypto-sector via geavanceerde vormen van social engineering. De FBI maakte bekend dat Noord-Koreaanse cybercriminelen de afgelopen maanden deze bedrijven hebben onderzocht met de bedoeling om hen aan te vallen.

De FBI benadrukte dat Noord-Korea zeer geavanceerde en moeilijk te detecteren technieken gebruikt om digitale activa te stelen van bedrijven met grote financiële middelen. Volgens de aankondiging gebruiken Noord-Koreaanse hackers social engineering-tactieken, zoals diepgaand vooronderzoek en het imiteren van anderen, om medewerkers te misleiden en toegang te krijgen tot hun bedrijfsnetwerken.

De FBI waarschuwde ook dat deze criminelen hun geloofwaardigheid verhogen door gebruik te maken van realistische afbeeldingen van personen die het doelwit kennen.

Enkele signalen dat Noord-Koreaanse hackers social engineering-tactieken gebruiken, zijn bijvoorbeeld valse investeringsaanbiedingen van bekende crypto-bedrijven, verzoeken om verdachte software uit te voeren, en ongevraagde baanvoorstellen met buitensporige beloningen.

Om te voorkomen dat bedrijven in de val lopen van deze oplichters, raadt de FBI bedrijven aan die met crypto-ETF’s te maken hebben om unieke verificatiemethoden te ontwikkelen. Ook adviseert de FBI om geen crypto-walletgegevens op apparaten te bewaren die met het internet zijn verbonden.

Daarnaast gaf de FBI advies om bedrijven te helpen die al zijn getroffen door deze social engineering-tactieken. Dit omvat het loskoppelen van geïnfecteerde apparaten van het internet, het melden van incidenten bij het FBI-meldpunt en het informeren van werknemers over de bedreigingen.

Het is belangrijk op te merken dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) eerder dit jaar verschillende Bitcoin– en Ethereum-ETF’s goedkeurde. Terwijl Bitcoin-ETF’s aanzienlijke investeringen hebben aangetrokken van traditionele beleggers, blijven de prestaties van de Ethereum-fondsen achter.

Volgens gegevens van Farside Investors hebben Bitcoin-ETF’s sinds hun lancering op 10 januari een instroom van $17,31 miljard aangetrokken, terwijl Ethereum-ETF’s sinds 23 juli een uitstroom van $524,8 miljoen hebben gekend.

Opvallend is dat deze uitstroom in de Ethereum-ETF-markt te wijten is aan de omvorming van Grayscale’s Ethereum Trust naar een ETF. Toch hebben andere Ethereum-ETF-uitgevers aanzienlijke instroom gezien, wat zowel investeerders als fraudeurs aantrekt.

In de afgelopen jaren hebben Noord-Koreaanse hackers zich vaker gericht op crypto-exchanges. Zo stalen ze vorig jaar meer dan $70 miljoen aan BTC, ETH en XRP van CoinEx. In 2022 mislukte een poging van Noord-Koreaanse hackers om geld te stelen van een Israëlische exchange. De meeste van deze aanvallen worden uitgevoerd door de bekende Noord-Koreaanse hackgroep Lazarus Group.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!