Bitcoin MVRV Z-score wijst op bearish trend

In een recente post op X heeft CryptoQuant-auteur Axel Adler Jr. de laatste ontwikkelingen in de Bitcoin (BTC) MVRV Z-Score besproken. Deze MVRV Z-Score is een indicator die het verschil meet tussen de marktwaarde en de gerealiseerde waarde van Bitcoin, gedeeld door de standaardafwijking van de marktwaarde.

De marktwaarde is simpelweg de totale waarde van de cryptocurrency tegen de huidige marktprijs. De gerealiseerde waarde daarentegen is gebaseerd op een on-chain model dat de waarde van de munten op een andere manier berekent. In plaats van de huidige prijs voor alle munten in omloop te gebruiken, kijkt dit model naar de laatste prijs waartegen elke munt op de blockchain is verplaatst.

Omdat de laatste overdracht van een munt waarschijnlijk ook de laatste keer was dat deze van eigenaar veranderde, geeft die prijs de huidige kostprijs van de munt aan. De gerealiseerde waarde is dus de som van de kostprijs van alle circulerende munten.

Deze som kan worden gezien als een maat voor het kapitaal dat investeerders in de cryptocurrency hebben geïnvesteerd. Door de marktwaarde, die het huidige kapitaal van de investeerders weergeeft, te vergelijken met deze initiële investering, laat de MVRV Z-Score zien hoe winstgevend de investeerders zijn.

Axel Adler Jr / X

Zoals de grafiek laat zien, is het 30-daags voortschrijdend gemiddelde van de Bitcoin MVRV Z-Score de afgelopen maanden gedaald, wat aangeeft dat de winstgevendheid van investeerders is afgenomen. Door de aanhoudende daling is dit gemiddelde nu onder het 365-daags gemiddelde gekomen, wat betekent dat de gemiddelde waarde van de MVRV Z-Score in de afgelopen maand lager is dan in het afgelopen jaar.

In de grafiek markeert de CryptoQuant-auteur bepaalde zones voor de indicator op basis van het patroon in deze twee lijnen. Historisch gezien heeft het dalen van het 30-daags gemiddelde onder het 365-daags gemiddelde vaak een bearish fase voor Bitcoin voorspeld (gemarkeerd in lichtrood).

Opmerkelijk is dat een dergelijk bearish signaal ook verscheen in januari 2020, nadat de markt was afgekoeld van de rally in 2019. Deze bearish periode werd gevolgd door een nieuwe opwaartse beweging naar een bull-markt (lichtgroen), maar de onverwachte COVID-19-crash zette de markt opnieuw op zijn kop voordat de bull-markt echt van start ging.

Hoewel het mogelijk is dat het nieuwste bearish signaal in de MVRV Z-Score een einde aan de bull-markt voor Bitcoin in de huidige cyclus zou kunnen betekenen, is het ook mogelijk dat dit signaal, net als in januari 2020, een gezonde reset vormt voor een nieuwe bull-rally.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!