Grootste bank van Rusland gaat digitale roebel in 2025 aanbieden

Sberbank, de grootste bank van Rusland, heeft aangekondigd dat het begin 2025 wil starten met het aanbieden van digitale roebeltransacties aan zijn klanten. Anatoly Popov, plaatsvervangend CEO van Sberbank, deelde deze plannen onlangs met Reuters. De digitale roebel is de centrale bank digitale valuta (CBDC) van Rusland, en de introductie ervan markeert een belangrijke stap in de modernisering van het Russische financiële systeem.

Sberbank is een van de vele Russische banken die zullen deelnemen aan de tweede testfase van de digitale roebel, samen met ongeveer 20 andere financiële instellingen. Volgens Popov is de bank van plan om in de eerste maanden van 2025 “daadwerkelijke transacties [met de digitale roebel] voor klanten” uit te voeren, wat aangeeft dat de ontwikkeling van deze digitale valuta in een vergevorderd stadium is.

De Bank of Russia begon in 2022 met het testen van de digitale roebel nadat het in december 2021 een prototype had ontwikkeld. Tot augustus 2023 namen klanten en medewerkers van 13 Russische banken deel aan proeftransacties. In september 2024 breidde de centrale bank de pilot verder uit, zodat maximaal 9.000 mensen en 1.200 bedrijven aan de test konden deelnemen, een aanzienlijke toename ten opzichte van de 600 mensen en 22 bedrijven die eerder betrokken waren.

De centrale bank van Rusland heeft aangegeven dat de digitale roebel vanaf juli 2025 breder beschikbaar zou kunnen zijn. Belangrijk is dat de digitale roebel bedoeld is als aanvulling op de bestaande contante en girale roebels, en niet als vervanging daarvan. Dit betekent dat consumenten in Rusland een extra betaaloptie zullen hebben naast de traditionele betaalmethoden.

China, dat vaak als voorbeeld wordt genoemd voor Rusland’s digitale valuta-initiatieven, is al begonnen met het uitbetalen van staatssalarissen in de stad Changshu met zijn eigen digitale valuta, de digitale yuan. Dit dient als een belangrijke stimulans voor de adoptie van deze door de staat gecontroleerde valuta. Rusland volgt met interesse de ontwikkelingen in China als het gaat om de invoering van een digitale nationale munt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!