Rusland gaat grote bedrijven dwingen de digitale roebel te gebruiken

Rusland maakt grote stappen richting het CBDC-regime. Volgens Interfax bronnen zullen grote bedrijven binnenkort worden gedwongen digitale roebelbetalingen te accepteren in een verklaarde poging om de kwaliteit van financiële diensten te verbeteren. Kleinere detailhandelaren zijn in ieder geval tijdelijk vrijgesteld van nieuwe regelgeving. Het initiatief is een grote stap in de voortdurende inspanning om betalingen te digitaliseren in Rusland.

De vereiste zal eerst van toepassing zijn op bedrijven met een omzet van meer dan 30 miljoen roebel per jaar. Bedrijven die deze limiet overschrijden, moeten digitale roebels accepteren tegen 1 oktober 2026. Bedrijven met een omzet van meer dan 20 miljoen roebel per jaar moeten zich tegen 1 oktober 2027 aanpassen aan het nieuwe regime. Detailhandelaren met een omzet van minder dan 5 miljoen roebel per jaar komen voorlopig niet in aanmerking.

De CBDC-regels zijn gebundeld met de snelle betalingssysteem (SBP)-wijzigingen die zijn opgenomen in de wet op de bescherming van de consumentenrechten. Ze vereisen dat grotere bedrijven met een jaarlijkse omzet van meer dan 30 miljoen roebel tegen 1 oktober 2024 klaar moeten zijn om betalingen via SBP te ontvangen. Detailhandelaren en dienstverleners met een jaarlijkse omzet van meer dan 20 miljoen roebel kunnen een gratieperiode van één jaar krijgen – ze moeten SBP-betalingen tegen 1 oktober 2025 accepteren.

De digitale roebel wordt geïntroduceerd als de derde vorm van de Russische nationale valuta naast contant geld en elektronisch geld. Na voltooiing van de ontwikkelingsfase in december 2021, is het platform de testfase ingegaan.

Sinds 15 augustus 2023 voert de Centrale Bank van Rusland (CBR) een pilotprogramma uit met ongeveer 600 deelnemers van 12 banken. Het initiatief omvat het testen van verschillende functionaliteiten zoals beheer van digitale wallets, fondsoverdrachten, automatische betalingen en meer binnen een gesloten groep vrienden en familie.

In 2024 staat de pilot gepland om uit te breiden om meer banken en tienduizenden organisaties, bedrijven en individuen te omvatten, waardoor het testen van aanvullende functies zoals QR-code betalingen en zakelijke transacties mogelijk wordt.

De regering overweegt zelfs de integratie van de digitale roebel in het begrotingsproces en het gebruik van digitale roebels voor overheidsbetalingen. Als alles goed verloopt, kan de digitale roebel tegen 2025 breed beschikbaar zijn.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!