Solana validatoren zien grote veranderingen in inkomstenverdeling

In 2024 hebben validators op Solana een opmerkelijke verandering in hun inkomstenverdeling meegemaakt, vooral door de groei van gedecentraliseerde financiële activiteiten (DeFi). Volgens gegevens van Tom Wan, gepresenteerd via een Dune Analytics-dashboard, zijn de inkomstenbronnen voor Solana validators aanzienlijk veranderd.

In januari 2024 was het merendeel van de inkomsten voor Solana validators afkomstig uit uitgiftes, wat goed was voor 95% van hun totale inkomsten. Daarentegen maakten Minor Extractable Value (MEV) en vergoedingen slechts 1,9% en 3,1% van hun inkomsten uit.

Tegen 29 juli was deze situatie echter drastisch veranderd. Het aandeel van uitgiftes was gedaald naar 78,2%, terwijl MEV-inkomsten aanzienlijk waren gestegen naar 15,3%, en vergoedingen naar 6,5%. Wan merkt op dat deze verschuivingen voornamelijk te danken zijn aan de toenemende DeFi-activiteiten.

Uit verdere analyse blijkt interessante patronen in de correlatie tussen Solana (SOL) en de twee grootste cryptocurrencies, Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). De 30-daagse rollende correlatie van rendementen laat zien dat de relatie tussen SOL en BTC behoorlijk volatiel is, met opvallende periodes van negatieve correlatie, zoals in april 2021 en eind 2023 tot begin 2024.

Dit duidt erop dat de prijsbewegingen van Solana niet altijd synchroon lopen met die van Bitcoin, wat wijst op wisselend marktsentiment. Daarentegen is de correlatie tussen SOL en ETH stabieler gebleven, wat aangeeft dat de prijs van Solana vaak meer in lijn ligt met die van Ethereum, ondanks enkele onafhankelijke bewegingen in 2023 en 2024.

Een vergelijking van beleggingsresultaten tussen april 2023 en juli 2024 laat zien dat Solana aanzienlijk beter heeft gepresteerd dan andere grote cryptocurrencies. De rendementen van Solana bereikten een piek van meer dan 1.500% in het begin van 2024, wat veel hoger was dan de groei van Bitcoin en Ethereum, die rond de 200% piekten.

Ondanks schommelingen bleef Solana de koploper, terwijl BNB en ADA bescheiden rendementen van ongeveer 100% lieten zien. Ondanks de sterke prestaties van Solana waarschuwt TradingView-analist Alan Santana echter voor een mogelijke scherpe daling van de prijs naar $55. Santana benadrukt dat het gebrek aan sterke steun op dit niveau de neerwaartse trend zou kunnen versterken, vergelijkbaar met de recente ontwikkelingen rond Ethereum.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!